Scholz pozvao na jačanje europske obrane: ‘Rusija uništava mir u Europi’

Foto: Facebook

Europa mora ojačati svoju obranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u komentarima povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Europi”, rekao je Scholz dodavši da će Ukrajina biti podržana u samoobrani “koliko god bude potrebno”.

“A mi, Njemačka i Europa, činimo više – i moramo učiniti još i više – kako bismo se mogli učinkovito braniti”, istaknuo je njemački kancelar.

Foto: Twitter

“Odvraćanje, obrambena spremnost – znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene”, rekao je Scholz u podcastu.



“Ali ove riječi označavaju vrlo važnu zadaću: zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se nitko ne usudi napasti”, istaknuo je.

 

NATO je najbolje jamstvo obrane “s obje strane Atlantika”, ustvrdio je Scholz.

Povećanje ulaganja u njemačku vojsku

On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose 2 posto vrijednosti ukupne gospodarske proizvodnje, po prvi put u desetljećima. Tako će ostati i u nadolazećim godinama i desetljećima, najavio je Scholz.

“Konstantna” proizvodnja streljiva – koja je trenutno tema mnogih rasprava u Europi – ključni je element obrane, a europske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe, rekao je njemački kancelar.

Njemačka također razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njezina strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.

U Njemačkoj bukti veliki problem: Mnogi tamošnji Hrvati mogli bi se vratiti kući zbog nastale situacije

Komentari