SDP-OVCI ZA ODGODU MATURE ‘Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti je prijemnim ispitima u rujnu’

SDP je u subotu organizirao tribinu o obrazovanju i državnoj maturi za vrijeme pandemije koronavirusa na kojoj su se mogli čuti prijedlozi o odgađanju državne mature za kolovoz, pa i njenom ukidanju.

Viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ana Sesar rekla je da su spremni za realizaciju mature tijekom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu.

“Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature zbog sigurnosti učenika, njihovih obitelji, ali i zbog nužnosti zadržavanja kvalitete obrazovanja. Državna matura je dobra mjera, koja predstavlja optimalno ocjenjivanje. Nikako nismo za njeno ukidanje, zato smo predložili pomicanje termina,” rekla je Sesar.

Budak: Maturu treba ukinuti i smanjiti stres

Predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a Neven Budak mišljenja je pak da državna matura nije mjerilo kvalitete znanja srednjoškolaca te smatra da ju je potrebno ukinuti.



“Učenici strukovnih škola bez pripreme nemaju jednake uvjete kao gimnazijalci. Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti je prijemnim ispitima u rujnu. U nekim zemljama postoji slobodan upis na fakultete, treba razmisliti o tom modelu,” rekao je profesor Budak.

Istaknuo je da ukidanjem državne mature učenici ne bi ništa izgubili, već bi im se samo smanjio stres.

Izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić ustvrdila je da se Ministarstvo obrazovanja ponaša kao da su normalni uvjeti, iako nisu.

Odluke je potrebno donijeti odmah, jer kako kaže čak 68 posto učenika strukovnih škola ide na državnu maturu, a ne zna se što s njima, jer nisu prošli pripreme.

“Što je s djecom pripadnicima nacionalnih manjina, primjerice onom koja žive u romskim naseljima gdje nema interneta, što je s djecom imigranata koja ne pričaju hrvatski?”, upozorila je i dodala kako je nastava na daljinu pokazala koliko sve problema postoji u sustavu obrazovanja.

Glavni urednik portala Srednja.hr Marko Matijević smatra da je državnu maturu nužno provesti, jer povratak na prijemne ispite na fakultetima znači povratak u korupciju. Ističe i kako fakulteti u ovim uvjetima nisu u mogućnosti osigurati pisanje prijemnih ispita.

“Očekuju se ozbiljne promjene u sektoru obrazovanja, koje već 20 godina svi zazivaju, a nitko nije u stanju riješiti,” kazao je Matijević.

Upozorio je i na “prepisivačku kulturu u hrvatskom obrazovanju” što bi mogao biti problem ako državna matura bude online.

Milas-Klarić: Mnogo djece i nema kompjutor

Bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić smatra da je neizvjesnost ta koja loše utječe na djecu u ovim trenucima. U tim okolnostima sklona je rješenju da upisi na fakultet budu nelimitirani prijemnim ispitima ili državnom maturom.

“Povećan je broj djece zadnjih godina koji imaju ozbiljne psihijatrijske smetnje zbog različitih stvari poput velikih očekivanja roditelja, velikog pritiska. S druge strane, imamo mnogo djece koja nemaju kompjuter”, dodala je.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ustvrdila je da u središtu cijelog obrazovnog sustava uvijek mora biti dijete. Mišljenja je da pripreme za maturu treba produžiti koliko je god to moguće.

Glasovac: Djeci treba olakšati i odgoditi maturu za kolovozu

“Djeci što više moramo olakšati ovu priču, u ovom trenu ne trebaju im nova pravila i nove turbulencije, što znači da maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi. Ministarstvo mora osigurati sigurnost, stabilnost i otkloniti bilo kakvu neizvjesnost. O maturi se trenutno ništa ne zna, a bilo je prostora i vremena da se Ministarstvo koordinira”, rekla je.

Navela je da do kraja godine treba rasteretiti kurikulume, izmijeniti zakonske preduvjete da se eventualno pripremi za scenarije da se učenici neće moći vratiti u škole, već će im ocjene morati biti zaključene, da se produže pripreme za maturu te da se matura provede na kraju kolovoza.

Na tribini SDP-a zahvalili su svim učiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji svojim entuzijazmom u teškim uvjetima svakodnevno pokazuju da im je stalo i ulažu velike napore da bi svoje učenike naučili svemu onome što treba.

Komentari