SDP predstavio izborni program za Zagreb, obećali zatvaranje Jakuševca i otvaranje kluba Jabuka

Joško Klisović Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SDP je predstavio izborni program za Zagreb koji, između ostalog, uključuje zatvaranje odlagališta Jakuševec, smanjenje gradskog prireza za šest posto, ponovno otvaranje kluba Jabuka i izgradnju Jarunskog mosta. 

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović najavio je donošenje novog strateškog plana razvoja grada, novog GUP-a i prostornog plana, zaustavljanje prodaje nekretnina poput Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, proširenje mreže tramvajske pruge, nove javne garaže….

Za ‘korupciju, pogodovanje i krađu novca iz gradskog proračuna’, prozvao je sadašnju gradsku vlast i njezine kandidate na izborima, Jelenu Pavičić Vukičević (MB 365) i Davora Filipovića (HDZ).

“To su ljudi iz HDZ-a i stranke MB 365, koji su u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj do savršenstva razvili model honoriranja odabranima, model koji je za većinu građana teret i uteg”, poručio je predsjednik stranke Peđa Grbin. 



Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dina Vasić najavila je konsolidaciju gradskog duga koji službeno iznosi 1,3 milijarde kuna, a neslužbeno 10 milijardi kuna te ‘pravi rebalans’, a zatim nove modele upravljanja gradskim novcem, uvođenje riznice, povlačenje novca s međunarodnog tržišta kapitala.

Gospodarstvenicima je obećala bolju poslovnu klimu, smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i prireza s 18 na 12 posto. Kao kuriozitet svim ženama obećala je pristup besplatnim higijenskim potrepštinama u javnim ustanovama te nultu toleranciju na nasilje, izgradnju kriznih centara i sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Drugi kandidat za zamjenika Renato Petek najavio je otvaranje Centra kreativnih industrija na Velesajmu gdje će dovesti kulturnjake, dok će alternativcima ponovno otvoriti klub Jabuku.

Najavio je zatvaranje Jakuševca, otvaranje zone kružnog gospodarenja otpadom, micanje kanti s ulica te izgradnju ‘podzemnim pametnih spremnika’.

U programu je i uvođenje jednosmjenske nastave u zagrebačke škole, besplatne pripreme maturanata, programi cjeloživotnog obrazovanja, izgradnja hospicija, domova za umirovljenike i dnevnih boravaka u mjesnim organizacijama.

Komentari