STIGLE ČETIRI PONUDE ZA NABAVU BORBENOG AVIONA Nude ih Izrael, SAD, Švedska i Francuska

Twitter/Vlada RH

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine, Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

SAD su ponudile novi F-16 Block 70, Švedska JAS-39 Gripen C/D, Francuska rabljeni Rafale i Izrael F-16 Block 30. Norveška, Grčka i Italija nisu predale ponude.

Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku, priopćeno je iz Vlade.



Jutros su u Ministarstvo obrane prvi ponudu donijeli Šveđani.

“Veoma sam sretna što vas mogu izvijestiti da je švedska vlada uručila hrvatskoj vladi ponudu za kupnju borbenih aviona. Gripeni su već dugo važan dio švedskog ratnog zrakoplovstva, samim time i obrane.

Gripen sjajno surađuje sa svim državama koje se koriste njegovim avionima, u ovoj regiji s Češkom i Mađarskom. Nadamo se da će i Hrvatska biti dio te suradnje”, rekla je veleposlanica Diana Helen Madunic.

Ponudu je dao i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Komentari