SEIZMOLOGINJA O POTRESU U ALBANIJI Moguća serija potresa koja će trajati i nekoliko mjeseci

screenshot

Potres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabilježenih pored onog iz 1979., kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

“Općenito ne bi trebalo… jedino da dođe do nekih pomicanja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo procijeniti”, kazala je Mihaljević za podgoričke medije.

Ona je navela da je potres ove jačine mogao izazvati pukotine na slabijim objektima, ali da točne podatke nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog potresa serija potresa može trajati čak i do dva mjeseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana.



Ona je dodala da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

“Potres od 21. rujna koji je iznosio 5,8 po Richteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi”, rekla je Mihaljević.

Scene iz Drača:

Ona je rekla da je potres koji je jutros pogodio Albaniju jedan od najjačih registriranih nakon onog iz 1979. godine.

“Međutim, pored onih koje smo zabilježili suvremenim spravama postoje mnogi povijesni podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim potresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja”, istaknula je Mihaljević, prenosi N1.

Komentari