Selak Raspudić oštra: Očekuje se da će Možemo uskoro izglasati praznik pobačaja

Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić izjavila je u petak u Hrvatskom saboru da je politička platforma Možemo svojim politikama “sad već patološki fiksirana na pobačaj”, dodavši da se od njih može očekivati da će “uskoro izglasati praznik pobačaja”.

“Kao netko tko nije za zakonsku zabranu pobačaja, ne mogu ne primijetiti da je Možemo svojim politikama toliko i sad već patološki fiksiran na pobačaj, da se od njih nažalost može očekivati da će uskoro izglasati praznik pobačaja, a u svom izvješću o radu kao poseban doprinos društvu isticati ako dođe, a nadajmo se da neće, do povećanja obavljenih pobačaja u Zagrebu”, rekla je Selak Raspudić tijekom slobodnih govora.

Smatra i kako je pitanje pobačaja najbitnije zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, a što, kako smatra, pokazuje i njegov intervju Hini u povodu polovice mandata. U intervjuu, kaže Selak Raspudić, kao svoj najbitniji i prvorazredni uspjeh Tomašević ističe osiguravanje već osiguranog prava na pobačaj.

“Njihov plan je očito ispunjen”
“Je li to doista najveći i jedini gradski problem? A tek potom pri dnu odgovora na isto pitanje dotiče se vrtića i ostalih za njega očito nebitnih i usputnih gradskih projekata”, poručila je. Smatra kako pri tome nema veze što je trava u gradu nepokošena, smeće svakodnevica, žene nezapošljive jer ne znaju hoće li moći – pogotovo one koje imaju jedno dijete jasličke dobi – ostaviti dijete na jesen u vrtiću.



“Nema to veze, jer njihov je plan očito ispunjen”, ustvrdila je. Katarina Peović (Klub HSS-a i RF) smatra da vlada misli proglasiti protuzakonitim za idući tjedan najavljivani štrajk Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Navela je i da je prosječna plaća državnih službenika i namještenika 600 eura, dodavši kako u tu kategoriju radnika spadaju službenici i namještenici u saboru.

Pozvala je da se u ponedjeljak podrži štrajk tih radnika te upozorila da državni službenici i namještenici nemaju reprezentativni sindikat, već ih zastupa Sindikat policije, koji je protiv tog štrajka. Za razliku od Peović HDZ-ova Majda Burić smatra kao su “žalopojke pjesmica s kojom oporba vrlo često nastupa”.

HDZ-ovka se hvalila rastom plaća
Istaknula je da je prosječna plaća u mandatu vlade premijera Andreja Plenkovića rasla za 50 posto, medijalna za 44 posto, a minimalna za 70 posto. Pri tome su i sve mirovine u prosjeku rasle za 39 posto. Burić je navela i da već deveti kvartal zaredom hrvatsko gospodarstvo raste i jedan je od najbržih u EU te imamo rekordno nizak broj nezaposlenih – oko 97.000 s daljnjom tendencijom pada.

“Tako niska razina nezaposlenosti nije zabilježena još od 1982. godine”, rekla je navevši kako broj zaposlenih kontinuirano raste. To je izazvalo reakciju Selak Raspudić koja je poručila da zaposlenost raste jer su Hrvate iselili, a Nepalce su po nikakvim radnim uvjetima – uselili.

Raukar zadovoljna početkom rušenja u uvali Vruja
I Peović je upozorila da, iako su rasle, plaće nominalno stagniraju jer su najmanje rasle od svih usporedivih zemalja od 2011. do 2021. Tako je slovenska minimalna plaća na razini naše prosječne plaće, pri čemu troškovi života u Sloveniji nisu veći, rekla je.

Izrazivši zadovoljstvo početkom rušenja bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja, Urša Raukar Gamulin (Možemo) navela je da novi prijedlog zakona o pomorskom dobru predviđa inovativnost u tome kako omogućiti gradnju na pomorskom dobru.

Tako je, dodala je, izmišljeno spajanje pomorskog dobra i javnih plaža s hotelima, kampovima i turističkim naseljima, tj. privatnim objektima u zajedničku cjelinu. “Time se široko otvaraju vrata dodatnoj, legalnoj devastaciji prostora”, upozorila je.

Komentari