Sever: Afera Mreža nije o nekom savjetniku jer nije problem u njemu, već je problem u sustavu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Saborski Odbor za medije danas je sjednicu o državnom oglašavanju u medijima, sazvanu na zahtjev oporbe, započeo stankom koju je zatražila Mirela Ahmetović (SDP) ističući kako je bila potrebna intervencija da se dopusti sudjelovanje predstavnika novinarskih organizacija i Gonga.

Predsjednik Odbora za medije Josip Borić (HDZ) predložio je dnevni red na kojem je prijedlog oporbe da se svim državnim i javnim tijelima te javnim tvrtkama naloži da dostave izvješće o oglašavanju svojih usluga i aktivnosti u medijskom prostoru, o sredstvima uplaćenima PR agencijama, o sklopljenim ugovorima s PR agencijama te o financijskim pokroviteljstvima svih javnih događaja u organizaciji medijskih kuća i PR agencija, i to za 2022. i 2023.

Ahmetović pitala zašto se sjednice tri važna saborska odbora održavaju u isto vrijeme
Oporba je predložila i da vlada predstavi kriterije – mjerila za transparentnu dodjelu sredstava za oglašavanje u državnim i javnim tijelima te javnim tvrtkama u, kako se navodi, svim vrstama medija.

No, odmah nakon predloženog dnevnog reda Mirela Ahmetović (SDP) postavila je pitanje zašto se sjednice tri važna saborska odbora održavaju u isto vrijeme te zašto je trebala intervencija da bi se dopustilo prisustvo predstavnika novinarskih udruga i Gonga.



Ahmetović: Tema sjednice je što krijete
”Želim naglasiti hrvatskoj javnosti da već dulje od dvije godine zastupnik Siniša Hajdaš Dončić traži informaciju upravo o temi o kojoj danas raspravljamo. Pune dvije godine informaciju ne dobiva kroz zastupničko pitanje. Dakle, ovo je vrlo indikativno i potpuno jasno da se nešto krije. Tema današnje sjednice jest – dame i gospodo – što krijete”, rekla je.

Osim toga, ponovila je pitanje zašto se na sjednicu tek noć prije njezina održavanja pozvalo predstavnike Hrvatskog novinarskog društva (HND), Europske federacije novinara (EFJ) te Gonga, pozvanog zbog njihovog istraživanja “Državno financiranje bez jasnih kriterija – alat za cenzuriranje medija” autora Saše Paparelle, Oriane Ivković Novokmet i Melise Skender.

Gong: Oduzeta nam je prilika da u saboru ukažemo kako se potkupljuju mediji i guši slobodno novinarstvo
U Gongu su nepozivanje na sjednicu ocijenili ignoriranjem odredbi Poslovnika Hrvatskog sabora o suradnji Odbora s udrugama i medijima, istaknuvši da im je time ”oduzeta prilika da u Hrvatskom saboru ukažu kako se potkupljuju mediji i guši slobodno novinarstvo”.

S druge strane, predsjednica EFJ Maja Sever ocijenila je to zabranom pristupa saboru poslavši poruku ”Samo otvoreno i transparentno Gordan Jandroković. Andrej Plenković, vlada Republike Hrvatske!”

Sever: Afera Mreža nije o nekom savjetniku jer nije problem u savjetniku, već u sustavu
Naglasila je i da je važno da se ne pristane na tezu da je afera Mreža mrtva, odnosno ”da je riječ samo o nekom savjetniku – jer nije problem u nekom savjetniku, nego u sustavu koji treba mijenjati”.

Kazala je i kako sustav treba mijenjati tako da postoji jasan okvir kontrole i da postoje sankcije za trošenje javnih sredstava na netransparentan način za političku korist te da u proces dodjele sredstava treba jasno ugraditi profesionalne kriterije, a ne prepustiti odluku volji nekog savjetnika, ministra, gradonačelnika ili marketinške agencije. U protivnom, ističe, nastavit će se zarobljavanje medija.

U nastavku sjednice očekuje se rasprava o državnom oglašavanju u medijima, kao i izvješća pozvanih predstavnika nadležnih institucija – ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i medijskog regulatora – ravnatelja Agencije za elektroničke medije Josipa Popovca.

Komentari