Sever: Građane najviše pogađa drastičan porast cijena hrane

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ivan Mišetić, predsjednik Vijeća članova HUP-a, istaknuo je u središnjem Dnevniku HTV-a kako se poslodavci već nekoliko godina zalažu za daljnje rasterećenje rada ne bi li svoje biznise učinili konkurentnijim te se zalaže za izmjene Zakona o radu za kojega tvrdi da je prenormiran. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, smatra da Zakon nije prenormiran u “odnosu na ono što se hrvatskim radnicima događa” i pritom spomenuo kako se radnici u Hrvatskoj suočavaju s nesigurnošću posla.

Ivan Mišetić, predsjednik Vijeća članova HUP-a, kazao je da poslodavci za iduću godinu traže daljnje porezno rasterećenje. Istaknuo je da se poslodavci već nekoliko godina zalažu za daljnje rasterećenje rada kako bi svoje biznise učinili konkurentnijim.

– Smatramo da je tako moguće osloboditi energiju u kojoj bi naša društva postala konkurentnija na međunarodnom tržištu, rekao je Mišetić.

Hrvatska je među državama s višim stopama gospodarskog rasta, ali i među onima koji imaju višu stopu inflacije. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kazao je da građane najviše pogađa drastičan porast cijena hrane.



– U zadnje dvije godine to je čak više od 30%. S obzirom da je i udio troška hrane najveći udio u mjesečnoj potrošnji u kućanstvu, to je i najsnažniji udar, rekao je Sever i dodao da su od hrvatskih radnika gotovo za duplo bolje plaćeni radnici u Sloveniji, a u Austriji i Njemačkoj gotovo tri puta više.

Uspoređujući cijene s drugim državama kazao je da je situacija vrlo teška jer su plaće, kako kaže, neizdrživo niske, a posebno mirovinama dok su istovremeno cijene čak i preskočile one neke prosječne u Europi i to u razvijenijim državama.

Odgovarajući na pitanje u vezi s tim koliko zapravo poslodavci imaju prostora za podizanje plaća, Mišetić je kazao da prostora za to ima u “uvođenju nove tehnologije, uštedama, ali i u pojednostavljenju Zakona o radu”. Naglašava da je Zakon o radu prenormirao rad.

– Ono što smo učinili tijekom ove godine su zapravo izmjene i dopune. Poslodavci očekuju bitno jednostavniji Zakon o radu i slobodu dogovaranja između sindikalnih središnjica i poslodavaca.

Sever je uzvratio i kazao: Poslodavci cijelo vrijeme kad ulaze u izmjene Zakona o radu, neprekidno govore da je razlog njihovog ulaska u razgovore i u izmjene daljnja fleksibilizacija, pojednostavljanje sustava, što bi drugim riječima značilo zapravo manja zaštićenost radnika.

– Mi smo već sada praktički unutar prosjeka EU. Hoće li se ili neće kolektivno pregovarati, ovisi ponajprije o poslodavcima. Sindikati iniciraju cijeli niz kolektivnih pregovora, no volja za time zapravo nema. Hrvatski zakon o radu je prefleksibilan. On nije prenormiran u odnosu na ono što se hrvatskim radnicima događa. Ta nesigurnost posla je jedna od stvari koju moramo riješiti. Ono što bi poslodavci u Hrvatskoj često rješavali, je da se fleksibilizira Zakon o radu do maksimuma, da mogu s radnikom postupati kao sa starim djelovima stroja. Istovremeno bi zadirali u porezni sustav, kad je riječ o sustavu poreza i doprinosa za plaće, na način da ne moraju dizati bruto plaće, nego da tu radnik dobije nešto više tako da se plaća manje poreza i doprinosa, kazao je među ostalim Krešimir Sever.

Komentari