Shrvani Mate Uzinić se obratio javnosti: Pomozite mi razotkriti zlostavljače u crkvenim redovima

Vojko Basic/Cropix

Riječki nadbiskup Mate Uzinić se u obraćanju javnosti osvrnuo na zlostavljanja koja su skrivili svećenici.

Povod su istrage u tijeku, ili one koje su završile, a tiču se takvih situacija od kojih Crkva ne može samo tako pobjeći. No, može se ispričati i raditi sve u svojoj moći kako bi ih se zaustavilo, piše na službenim stranicama Riječke nadbiskupije.

“Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece”, rekao je Uzinić i nastavio:

“Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja.”



Spomenuo je da osjeća tugu i sram zbog zlostavljanja maloljetnih i punoljetnih osoba koje su pretrpjele od strane svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom.

“Kao riječki nadbiskup upoznat sam s više prijava zlostavljanja koja su se dogodila u ovoj nadbiskupiji. Nažalost, razmjeri zlostavljanja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i ime Riječke nadbiskupije molim oprost. Za sve slučajeve s kojim sam upoznat pokrenuo sam potrebne istrage, prijavio državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage”, stoji u Uzinićevom obraćanju i dodaje se:

“Već ranije sam najavio da ću obavijestiti javnost o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, no i u tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve.”

Komentari