Sinčić: Za obnovu Imunološkog zavoda ima novca ali nema političke volje

Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je u četvrtak na nužnost obnove Imunološkog zavoda ocijenivši je da je to projekt za koji država ima novca ali nema političke volje.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rješenje vidi u prodaji zemljišta u vlasništvu tog zavoda.

“Novac nije problem, ne smije biti problem, problem je volja. Pozivam građane da izvršimo pritisak da se obnovi Imunološki zavod, da se vrati proizvodnja, znanost i istraživanje”, kazao je Sinčić na konferenciji za medije ispred upravne zgrade tog zavoda.

Kazao je da za obnovu Imunološkog zavoda treba oko 200 milijuna kuna, što “nije veliki novac”.



Ustvrdio je da je država veći novac dala, primjerice, u brodogradnju, a u posljednjih 30 godina, uprave zavoda ili Vlade koje su se izmjenjivale, zadavale veće ili manje rezove instituciji osnovano 1893. godine.

“Svaka od njih snosi određeni dio odgovornosti za koju očekujemo da odgovaraju”, istaknuo je Sinčić koji je bio i predsjednik saborskog povjerenstva za Imunološki zavod.

I Sinčić i Lovrinović rješenje za obnovu Imunološkog zavoda vide u prodaji zemljišta u vlasništvu tog zavoda.

“Kompleks Imunološkog zavoda nalazi se na zemljištu čija ja vrijednost procijenjena na oko 100 milijuna kuna, a dugovi Imunološkog zavoda otprilike su toliki”, kazao je Lovrinović.

Dodao je da je najveći kapital Imunološkog zavoda sojevi virusa koji se u njemu čuvaju i od kojih se mogu napraviti milijuni cjepiva, a da bi, prema procjenama, zarada od proizvodnje tih cjepiva bila oko 2 milijarde kuna.

“Svi preduvjeti za oživljavanje i ponovnu uspostavu rada postoje. Obnoviti se treba dok još postoje ljudi koji znaju raditi, treba čvrsto staviti na noge da ovo u roku 10 godina postane svjetski trend i da se Imunološki zavod vrati na svjetsko tržište”, poručio je Lovrinović.

Komentari