Sindikat traži ostavku ravnatelja riječkog KBC-a Alena Ružića, evo koje razloge navode

Matija Djanješić/Cropix

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić ustvrdila je u srijedu u Rijeci da “zbog štetnog djelovanja za KBC” ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić treba dati ostavku ili ga treba smijeniti ministar zdravstva.

Čahut Jurišić je na konferenciji za novinare takvo stajalište sindikata objasnila time što je ravnatelj Ružić tijekom svog trogodišnjeg mandata dao izvanredni otkaz ugovora o radu petoro djelatnika KBC-a.

Među njima je i bivši pomoćnik ravnatelja za financije Marko Slemenšek koji se, nakon dvoipolgodišnjeg sudskog postupka, odlukom suda mora vratiti na svoje staro radno mjesto, što se, kako tvrdi, u KBC-u želi osujetiti. Također, moraju mu se isplatiti sve plaće u tom razdoblju, sva materijalna prava te podmiriti sudski troškovi sa zateznim kamatama, navela je.

Zbog tih, kako kaže Čuhat Juršić, neosnovanih izbacivanja ljudi na ulicu, KBC Rijeka iz bolničkog proračuna mora izdvajati ogromne iznose, a istovremeno se onkološkim pacijentima uskraćuju neophodni lijekovi, uz obrazloženje da su skupi.



Još jedna od petero zaposlenika KBC kojima su uručeni izvanredni otkazi, medicinska sestra s Klinike za radioterapiju i onkologiju Dinka Milinković, privremenom mjerom suda se također mora vratiti na radno mjesto.

Kako je obrazložila pravna zastupnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Petra Vaci, Milinković je dobila otkaz u kolovozu prošle godine, a u rujnu je sindikat pokrenuo spor protiv te odluke uprave KBC-a. Do sad je održano samo jedno ročište, završetak spora se očekuje tek 2025., ali je Milinković privremenom mjerom vraćena na radno mjesto do pravomoćnosti sudske odluke, nakon završetka postupka.

Čahut Jurišić je ustvrdila da je Ružić “politički zaštićen pa čini što želi i uklanja sve koji mu se ne uklapaju u kadrovsku križaljku”. U isto vrijeme, dodala je, produžava rad nakon 65 godine onima u KBC-u koji mu odgovaraju, iako to nije nužno za KBC.

Medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković dobila je izvanredni otkaz u kolovozu prošle godine, zajedno s bivšom predstojnicom Klinike za radioterapiju i onkologiju Ingrid Belac Lovasić i bivšom glavnom sestrom Vlastom Predovan, a razlog je bio niz teških povreda iz radnog odnosa, uključujući nepropisno skladištenje i skrivanje skupih lijekova za onkološke bolesnike.

 

Komentari