Sindikat turizma i usluga: Uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu

Ilustracija Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) komentirao je najavu premijera Andreja Plenkovića da će se potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćivati samo onima koji su cijepljeni.

“STUH je pozvao i još uvijek poziva sve svoje članove i radnike u ugostiteljstvu i turizmu da se cijepe i potpuno nam je jasno premijerovo nastojanje i želja da svi građani RH budu cijepljeni, budući da to rješava mnoge probleme, od povratka normalnog života do smanjenja troškova države”, navode u priopćenju.

Ističu kako se slažu s premijerom da bi bilo apsurdno stimulirati novčanom nagradom one koji se sada cijepe, ali isto tako je neprihvatljivo destimulirati one koji se ne žele cijepiti, ističu u priopćenju.

Postoje puno bolji i usjpješniji načini

Smatraju i da od premijerovog prijedloga postoje puno bolji i uspješniji načini da se pridobe radnici koji se ovog trenutka ne žele cijepiti.“Budući da vlada pruža potporu poslodavcima u svrhu spašavanja radnih mjesta, uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu koji bi morao radniku nadoknaditi visinu potpore ili ga proglasiti tehnološkim viškom”, rekao je predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Podsjeća na gorući problem hrvatskog turizma, nedostatak radne snage, zbog čega je kako poručuje “iluzorno razgovarati o mogućim otkazima” te stoga iz tog sindikata i apeliraju na premijera da se suzdrži takvih i sličnih izjava i da zajedno sa suradnicima i članovima vlade razmisli o posljedicama takve odluke.

Andrić navodi i dokument Vijeća Europe odnosno krajem siječnja 2021. potpisanu Rezoluciju 2361, u kojoj je navedeno da cijepljenje u članicama EU nije obvezno, pa također poručuju da osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način.

Komentari