Sindikat Vladi: Preuzmite odgovornost i cijepite najugroženije skupine radnika

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske – SSSH, poručio je u petak Vladi da preuzme odgovornost za organizaciju cijepljenja te cijepi najugroženije skupine radnika što će dovesti do bržeg suzbijanja epidemije i otvaranja gospodarstva.

“SSSH zahtijeva od Vlade RH da hitno izradi i započne provoditi jasan plan cijepljenja. Plan mora definirati prioritetne skupine radnika i redoslijed njihova cijepljenja, što je nedavno objavljeni popis propustio napraviti. Plan mora biti izrađen stručno i cjelovito te se provoditi transparentno”, stoji u priopćenju SSSH koje potpisuje predsjednik Mladen Novosel.

Dodaju kako akcija cijepljenja mora biti planirana i koordinirana od Vlade, koja će osigurati i dosljednu provedbu na nižim razinama vlasti.

Istaknuli su kako prioritetnim skupinama radnika smatraju one najizloženije kontaktima s većim brojem ljudi, posebice one koji zbog prirode posla ne mogu održavati fizičku udaljenost od drugih.



Naveli su kako, osim zdravstvenih radnika u socijalnoj skrbi, u ovu kategoriju spadaju i radnici u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, prijevozu, pomorstvu, obrazovanju, policiji te ostalim hitnim i interventnim službama.

“Svim skupinama radnika koje se, temeljem jasnih kriterija, nađu na ovom popisu treba što prije omogućiti dobrovoljno cijepljenje”, naglasili su u priopćenju.

Smatraju kako Hrvatska u nadolazećim mjesecima mora ubrzati cijepljenje jer smo u dosadašnjim naporima “među najgorim članicama EU-a”.

“Stoga je nužno da iduća faza cijepljenja bude bolje organizirana, bez prostora za ponavljanje koruptivnih i klijentelističkih praksi ‘prekorednog cijepljenja’, koje SSSH najoštrije osuđuje. Takvo postupanje već godinama nanosi štetu i potkopava povjerenje u javno zdravstvo”, upozorili su iz sindikata.

Istaknuli su kako će se boljim testiranjima, snažnijom kontrolom mjera na radnim mjestima te cijepljenjem radnika omogućiti brže suzbijanje epidemije te otvaranje gospodarstva.

Podsjetili su kako su još u studenome prošle godine tražili javnu objavu podataka o stanju epidemije na radnim mjestima, ali na njihov zahtjev nisu dobili odgovor. “Očito je kako je država propustila uvesti praćenje tih podataka”, dodaju.

Sindikat je stoga pozvao na hitan dijalog u definiranju prioritetnih skupina radnika.

Komentari