Sindikati ponovno pozvani na pregovore u Vladu, evo kako su tekli današnji događaji

Nakon što su danas objavili rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade, koja je velikom većinom odbijena, sindikati su pozvani na nastavak pregovora u Banske dvore.

Sastanak počinje u 16 sati.

Podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama te Preporod većinom glasova odbili su prijedlog Vlade o povećanju materijalnih prava i plaća.

“Odbijanje ponude Vlade znači da zaposleni u odgoju i obrazovanju žele riješiti pitanje svog statusa kroz povećanje koeficijenata. Zaposleni u obrazovanju ne misle se cjenkati dodacima na plaću”, poručio je Branimir Mihalinec.



OBJAVLJENI REZULTATI Odbijena je ponuda Vlade, štrajk se nastavlja

Plenković: Vlada uvijek ima nešto u planu, više ćemo reći nakon razgovora sa sindikatima

“Ja mogu sad samo apeliratio na nekakav razum i ratio. Ja mislim da od početka štrajk u školama ima neobične konotacije. On se odnosi na djecu i na djecu su svi najosjetljiviji”, rekao je Andrej Plenković nakon odbijanja ponude

Istaknuo je kako će se i dalje tražiti rješenje za okončanje štrajka. “Što se tiče Vlade. Ako ima jedna Vlada koja je učinila puno iskoraka u svim sferama društva, to je ova. Mi vodimo toliko odgovornu politiku da ne želim reći na kraju mandata ostavljam vam ove minuse”, rekao je premijer.

“Ako krenem putem nerazumnog, neracionalnog zaduživanja i trošenja više nego što imamo, u svim segmentima ćemo osjetiti korake unazad. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili je po mom sudu bilo jako dobro. Ljudi koji su bili na sastanku, mislim da su imali osjećaj da mogu vjerovati ovoj Vladi”.

SDP zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice Blaženke Divjak

Nakon odbijanja ponude sindikata preko društvenih mreža javio se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je ocijenio da su najodgovorniji za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i to što djeca još uvijek ne idu u školu predsjednik Vlade i ministrica obrazovanja Divjak te stoga zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice.

“Ogromna većina učitelja i nastavnika rekla je da ne podržava prijedlog predsjednika Vlade. To dovoljno govori o tome što oni misle o njemu i njegovom pokušaju da ih opet omalovaži i ponizi“, napisao je Bernardić na Facebooku.

Bernardić: SDP zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice Blaženke Divjak

HNS čvrsto stoji i stajat će iza svoje ministrice

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić poručio je da, ako se premijer zahvali ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji“ te poručio da je dijalog između sindikata i Vlade jedino rješenje za ovu situaciju.

Istaknuo je da ministrica Blaženka Divjak ima punu podršku HNS-a, koji je ušao u koaliciju zbog provedbe obrazovne reforme.

“Reforma je u školama i ja tu ne vidim da bi itko imao dvojbu oko toga. U kriznim situacijama uvijek svi traže krivca, a ministrica Divjak i HNS su jedino krivi što je reforma u školama. Što se tiče njezine pozicije, ona je stabilna i to nije problem“, istaknuo je.

Na pitanje je li HNS spreman ostati u Vladi ako premijer zahvali ministrici Divjak na suradnji, uzvratio je da je HNS stvorio platformu za reformu obrazovanja.

“HNS i dalje čvrsto stoji, i stajat će, uz ministricu. Bilo bi čudno da jedan premijer smijeni najuspješnijeg ministra u svojoj Vladi smjeni. Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji”, rekao je Milorad Batinić. 

Batinić: Ako se premijer zahvali ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji

Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće

I ministar rada i mirovinskog sustava Josip Alardović komentirao je odbijanje Vladine ponude sindikatima.

“Odbijenica je dosta visoka. Moram priznati da me iznenadilo toliko odbijanje jedne konstruktivne ponude. Mi smo ovom ponudom nadmašili financijska očekivanja, mislim da se sad radi o situaciji koja je zasigurno teška, situaciji koja zahtjeva dodatnu pažnju prema sindikatima. U ovom slučaju učenici moraju biti na prvom mjestu”, rekao je ministar.

“Ovo nije racionalno i ovo nije logično. Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće i materijalnim statusom učitelja”, ističe Aladrović.

Aladrović: Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće

 

 

 

 

Komentari