Široki Brijeg: Otvoreno prvo Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023.

Foto: Fena

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Široki Brijeg u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Široki Brijeg predstavilo je prvo Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023.

Predsjednica Napretkove širokobriješke Podružnice dr. art Marijana Pažin-Ivešić izrazila je zadovoljstvo izložbom te se zahvalila Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg na suradnji.

– Umjetnost je nekako ostala u 18. i 19. stoljeću i umjetnost se malo sporije razvija u modernom smjeru 21. stoljeća. Stoga smo pokrenuli Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. godine u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Široki Brijeg – kazala je Pažin-Ivešić, zahvalivši se i dekanu Svetislavu Cvetkoviću.

Napomenula je kako su izložena djela 26 umjetnika i umjetnica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tako da se na izložbi može vidjeti njihov osobni izričaj, ali i ono što veže jedan sakralni izričaj.



Foto: Fena

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar smatra kako se kroz ovakve događaje sakralna umjetnost može lijepo prikazati javnosti i popularizirati.

– U Širokom Brijegu već dugi niz godina postoji poslijediplomski studij Sakralnog slikarstva i ovo Bijenale je nekakav logičan nastavak. Mi ga vidimo kao nekakav sajam za popularizaciju suvremene sakralne umjetnosti. Nadamo se da će se ovakav sajam održavati svake godine – rekao je Ćavar.

Na izložbi je predstavljeno 26 umjetnika iz Hrvatske i BiH, s njihovim djelima iz područja kiparstava, slikarstva i novih medija.

Svečanost je obilježio i koncert širokobriješkog Napretkovog klavirskog tria Scherzo kojeg čine: Ante Slišković-violina, Silvia Vukojević-glasovir, Nejla Komar-violončelo.

Pokrovitelji događaja su, među ostalim, Središnja uprava HKD Napredak Sarajevo, Vlada ŽZH, Grad Široki Brijeg, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH, te Grad Livno.

Komentari