Situacija je ozbiljna: Evo kad stiže vrhunac vodenog vala na Savi: U Brdovcu evakuiran dio ljudi

Foto: Zeljko Grgic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u subotu da se vrhunac vodnog vala na Savi koja se izlila iz korita očekuje oko 18 sati, ali Hrvatske vode uvjeravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu.

“Situacija je ozbiljna, ali iz Hrvatskih voda uvjeravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu”, poručio je Tomašević u objavi na Facebooku.

Naveo je kako se, prema zadnjim informacijama Hrvatskih voda, vrhunac vodnog vala na Savi očekuje danas oko 18 sati.



“Od jučer navečer se koristi oteretni kanal Sava-Odra, koji preuzima dio vodenog vala kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 1970-ih godina i do sada se radi obrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta”, istaknuo je Tomšaević.

Naveo je da situacija zahtijeva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u idućim satima dolaziti od nadležnih državnih i gradskih službi.

Iz Hrvatskih voda priopćili su kako se tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije formirao veliki vodni val Save.

“Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec”, upozorili su u objavi na svojim stranicama.

Istaknuli su da je prelijevanje dijela savskih voda u kanal Sava-Odra započeo sinoć, te da su zatvoreni svi cestovni pravci koji voze do njega.

Za potrebe snižavanja vodostaja, otvorena je i ustava Prevlaka, putem koje se dio savskih voda pušta u retenciju Lonjsko polje.

“Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su i danas na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe”, priopćeno je iz Ravnateljstva civilne zaštite ranije u subotu.

Podsjetimo, na snazi je Rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 33 međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin te na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok).

Komentari