Sjedinjene Države potiču Kosovo na napredak u razgovorima sa Srbijom, nastavak dijaloga za sada je neizvjestan

Foto: Facebook

Sjedinjene Države potiču Kosovo na napredak u dijalogu sa Srbijom, poručio je američki veleposlanik u Prištini Jeff Hovenier poslije izjave kosovskog premijera Albina Kurtija da prihvaća prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa, dok Beograd očekuje dodatne pritiske.

“U potpunosti ćemo podržati sljedeće korake temeljem prijedloga EU-a”, objavio je Hovenier na Twitteru nakon razgovora Kurtija s višim savjetnikom State Departmenta Dereckom Cholletom.

Obratio se medijima i nakon sastanka.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU-a. Sada nam je potrebna implementacija da bismo osiguralii značajne koristi za obje zemlje”, rekao je.

Američki veleposlanik je, nastavno na Cholletov tvit, istaknuo da je taj “napredak značajan za Kosovo” jer SAD podržava “njegovu punu integraciju u euroatlantske i međunarodne strukture“.

Spremnost da prihvati plan pokazao je i Beograd izjavom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića diplomatima SAD-a i EU-a na sastanku koncem siječnja u Beogradu.

Srbija je “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i “raditi na primjeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, rekao je Vučić, a tu njegovu izjavu potvrdio je poslije sastanka i posebni izaslanik EU-a Miroslav Lajčak.

U međuvremenu je, uz nekoliko dana suzdržanosti zbog zahtjeva SAD-a i EU-a da Priština, po sporazumu iz Bruxellesa iz travnja 2013. godine, formira Zajednicu srpskih općina, plan prihvatio i kosovski premijer Albin Kurti. Ocijenio je da plan predstavlja “dobru osnovu za dalje razgovore i solidnu platformu za napredovanje”.

Nastavak dijaloga je za sada neizvjestan, unatoč pozivu šefa eurodiplomacije Josepha Borrella vođama obiju strana na novi sastanak u Bruxelles narednih tjedana.

Dok Priština ne ispuni svoje obveze iz prethodnih sporazuma u Bruxelles mogu samo kao turist, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagirajući na Borrellov poziv i kao preduvjet zatražio da EU, koji je jamac sporazuma s Prištinom “isporuči” formiranje ZSO-a.

U međuvremenu je i američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill istaknuo da moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Europe, ocijenivši da je rješenje kosovskog problema “važno pitanje” ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Taj sporazum, kako su ga dvjema stranama u drugoj polovici sječnja predstavili američko-europski diplomati, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Beogradski mediji u subotu ocjenjuju da slijedi “dodatni pritisak” na Vučića i “novi krug posredničke diplomacije” kako bi se pripremio sljedeći sastanak u Bruxellesu.

Današnje “Večernje novosti”, bliske srbijanskom predsjedniku, pišu da je “najsporniji dnevni red tog sastanka o kojem je teško postići suglasnost”.

“Za Beograd bi svaki susret, ukoliko se prethodno ne formira Zasjednica srpskih općina, suštinski bio bez sadržaja”, piše list u subotnjem izdanju, oz ocjenu da je Kurti aktivirao “destruktivne elemente svoje politike”, uvjetujući formiranje ZSO prethodnim međusobnim priznanjem Srbije i Kosova.

Prema predviđanjima “Večernjih novosti”, trenutno se razmatra hoće li u Beograd i Prištinu ponovno putovati samo Lajčak ili će izaslanstvo biti pojačano nekim ‘jačim igračima’, uključujući i predstavnike Sjedinjenih Država.

 

Komentari