SJEDNICA VLADE! Plenković je zadovoljan: ‘Bit će dovoljno svim političkim akterima da se pripreme na ove izborne jedinice’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sjednica Vlade održala se sa zakašnjenjem jer je premijer Andrej Plenković imao prezentaciju prijedloga novih izbornih jedinica.

Premijer Plenković ima uvodno obraćanje.

“Porezna reforma, izmjene devet poreznih zakona koje smo predstavili jučer je vrlo korisna za naše građane u pogledu rasta plaća onima koji imaju najmanje. Vodeći računa o dijalogu s jedinicama lokalne i područne samouprave, krenuli smo u proces veće autonomije ne samo u smislu prihodovne strane, smatramo da je logična politika rasterećenja plaća, povećanja plaća, veće autonomije jedinica lokalne samouprave u određivanju poreza. Važno je da se proces predstavi u Saboru i da se ostavi dovoljno vremena da jedinice lokalne samouprave donesu odluke te kao akteri, da sudjeluju koliko će tko imati plaće, a ne da je samo odluka poslodavaca. Što se tiče proljetnog paketa Europske komisije, procjena je da Hrvatska vodi odgovornu ekonomsku politiku te da nastavimo politiku energetske i zelene tranzicije”, rekao je premijer pa govorio o današnjem predstavljanju novih izbornih jedinica.

“Radili smo na izmjenama zakona o izbornim jedinicama, 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika. Zagreb je umjesto u četiri u tri izborne jedinice, niti jedan drugi grad nije podijeljen u različite izborne jedinice. Bit će dovoljno svim političkim akterima da se priprema na ove izborne jedinice. Modifikacija se odnosi na 22 posto birača. Osvrnuo bih se na telefonsku sjednicu Vlade u ponedjeljak, praktički su cijene goriva ostale u okvirima, da nema naših mjera, dizel i benzin bili bi skuplji”, rekao je kaže Plenković.



Dodao je da će donijeti prijedlog plana protuminskog djelovanja: “Cilj je da se razminiranje okonča do Uskrsa 2026. godine. Nakon sjednice Vlade potpisat ćemo sporazum s predstavnicima Međimurske županije za izgradnju rehabilitacijskog centra”, rekao je Plenković.

Komentari