Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Pixabay

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju više krstarećih projektila sa istočne obale, što je drugo takvo lansiranje u manje od tjedan dana, priopćila je južnokorejska vojska.

Projektili su lansirani oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a analizirale su ih južnokorejske i američke obavještajne službe, objavila je vojska ne navodeći koliko je projektila ispaljeno.

– Jačajući nadzor i budnost, naša vojska blisko surađuje sa Sjedinjenim Državama i prati dodatne znakove i aktivnosti Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju Južne Koreje.

Najnovija lansiranja uslijedila su nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila ono što je nazvala novom strateškom krstarećom raketom nazvanom “Pulhwasal-3-31”, što sugerira da ima nuklearnu sposobnost.



Sjeverna Koreja pooštrava odnos prema Sjedinjenim Državama i američkim saveznicima, ali dužnosnici u Washingtonu i Seulu kažu da nisu uočili znakove da Pjongjang namjerava poduzeti neposrednu vojnu akciju.

Vlada Kim Jong Una vjerojatno će nastaviti ili čak pojačati provokativne korake, kažu dužnosnici i analitičari, nakon što je napravila korake u razvoju balističkih projektila, ojačala suradnju s Rusijom i odustala od svog desetljećima dugog cilja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom.

Ranije u nedjelju sjevernokorejski državni medij KCNA osudio je niz vojnih vježbi koje su posljednjih tjedana provele američke i južnokorejske trupe, upozoravajući na “nemilosrdne” posljedice.

– Stvarnost da se vježbe nuklearnog rata protiv naše republike odvijaju kao lude od početka nove godine zahtijeva da budemo potpuno spremni za smrtonosni rat, stoji u objavi.

Sjeverna Koreja u rujnu 2021. izvela je prvi test krstarećeg projektila kojim može izvesti nuklearni napad.

Komentari