Sjeverna Koreja pobjesnila na Amerikance jer su ih opisali kroz dvije riječi: ‘To je provokacija’

IZVOR: GULIVER, LINH PHAM/GETTY IMAGES ASIAPAC

Sjeverna Koreja kritizirala je novu američku strategiju za borbu protiv oružja za masovno uništenje jer je tu izoliranu državu opisala kao jednu od onih koje smatra “stalnom prijetnjom”, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija KCNA.

Glasnogovornik ministarstva obrane Sjeverne Koreje optužio je SAD za povećanje nuklearnih prijetnji, navodeći kao primjer zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom i slanje strateške nuklearne podmornice, stoji u izvješću KCNA.

Glasnogovornik je također kritizirao izjavu američke vojske od 28. rujna zbog opisa Rusije kao “akutne prijetnje” te Kine kao izazova. Sjeverna Koreja je rekla da je riječ o “političkoj provokaciji” protiv neovisnih suverenih država.

U neklasificiranoj verziji “Strategije za borbu protiv oružja za masovno uništenje 2023.” američkog ministarstva obrane navodi se da “Sjeverna Koreja, Iran i nasilne ekstremističke organizacije ostaju stalna prijetnja dok nastavljaju s daljnjim nastojanjima i razvojem sposobnosti oružja za masovno uništenje”.



Slijedi suprotstavljanje
Vojska Sjeverne Koreje suprotstavit će se američkoj vojnoj strategiji s “najopsežnijom i održivom strategijom odgovora”, rekao je glasnogovornik.

Sjeverna Koreja je prošli tjedan usvojila ustavni amandman kako bi potvrdila svoju politiku o nuklearnoj sili dok je vođa Kim Jong Un obećao ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi odvratio ono što je nazvao provokacijama SAD-a, navode državni mediji.

Komentari