Sjeverna Koreja prikazala svoj arsenal nuklearnih projektila

Foto: EPA

Sjeverna Koreja je na noćnoj paradi prikazala svoj nuklearni arsenal, s više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada prije, izvijestili su državni mediji.

Parada je održana u srijedu, na 75. godišnjicu osnutka vojske Sjeverne Koreje, izvijestila je novinska agencija KCNA.

Vođa Kim Jong-un je nazočio paradi sa svojom kćeri koja bi jednog dana mogla naslijediti oca na čelu te nasljedne diktature.

S interkontinentalnim balističkim projektilima Sjeverna Koreja je prikazala najveće nuklearne kapacitete do sada, a na paradi se moglo vidjeti i taktičko nuklearno naoružanje.



Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojnom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu.

Raketa Hwasong je prvi put testirana prošle godine.

Pjongjang i dalje razvija svoj program balističkih projektila, testirajući sve veći broj naprednih raketnih sustava usprkos rezolucijama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

– Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najvjerojatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave, rekao je profesor Leif-Eric Easley sa sveučilišta Ewha u Seulu.

Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tijekom sukoba.

Komentari