Škare Ožbolt: Ako se potvrdi oslobađajuća presuda, Sanaderu je samo nebo granica

Foto: Damir Krajač/Cropix

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, u ponedjeljak je donijela oslobađajuću nepravomoćnu presudu u predmetu Hypo protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Predmet je to u kojem ga je tužiteljstvo teretilo za ratno profiterstvo, a u ranijim procesima Ivu Sanadera sud je dva puta osudio, ali su te presude pale na Ustavnom i Vrhovnom sudu.

Nekadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za portal Direktno komentirala je presudu, ali i cijeli postupak.

”To sam i očekivala”, istaknula je te dodala ”već sam nekoliko puta rekla kako bi bilo jako čudno da Ivo Sanader bude optužen za ratno profiterstvo. Za druge stvari bi možda bilo logičnije ali za ratno profiterstvo – ne!”.

Bivša ministrica ističe kako će ovim Sanader steći pravo za postupak protiv Republike Hrvatske, ako presuda postane pravomoćna, u kojem će moći zatražiti veliku odštetu od države zbog sporosti predmeta.



Podsjetimo, optužnica protiv Ive Sanadera u ovom predmetu podignuta je 2011. godine, što znači da se suđenje za ratno profiterstvo bivšeg premijera ”protegnulo” na više od deset godina, točnije 11.

Prema našoj sugovornici, to je jednostavno ”sramota”.

Iako je presuda nepravomoćna, Škare Ožbolt smatra kako ona u javnosti stvara jedan ”gorak okus”. I to upravo zato što je ”ovo najproblematičnija optužnica u predmetima protiv Sanadera, točnije ovo je jedan od onih najtanjih”.

Stoga naša sugovornica napominje da je oslobađajuća presuda ne iznenađuje, ”ali cijeli postupak, razvlačenje i sve što se oko ovog predmeta vrtjelo ostavlja jedan loš dojam. Kakva će u konačnici biti odluka, teško je reći ali samo ovaj postupak traje preko deset godina”.

Nakon što je donesena oslobađajuća nepravomoćna presuda javnosti su se obratili i branitelji i tužitelj. I dok su branitelji zadovoljni ovakvim ishodom, tužiteljstvo je najavilo žalbu. Treba napomenuti da to nije neobično, jer isto bi učinio i braniteljski tim Sloković-Prodanović da je presuda njihovom branjeniku bila drugačija.

U razgovoru sa Škare Ožbolt zanimalo nas je smatra li ona da će Ivo Sanader, nakon eventualnog usvajanja žalbe tužiteljstva, ali i potvrdom pravomoćne presude, zatražiti odštetu od Hrvatske.

”Bude li potvrđena oslobađajuća presuda u predmetu Hypo protiv Ive Sanadera, tada mu je samo nebo granica”, istaknula je.

Škare Ožbolt smatra kako je ovakvim vođenjem postupka od strane tužiteljstva nanesena velika šteta optuženiku, ali napomenula je kako se to odnosi isključivo na ovoj sudski postupak protiv Sanadera te kako to nije slučaj u drugim procesima koji se provode protiv njega.

”Najgora je stvar ovako neargumentirano podnositi optužnice, jer Sanadera se može optužiti za mnoge stvari, ali baš za ratno profiterstvo jako teško”, zaključila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u razgovoru za Direktno.

 

Komentari