ŠKOLSKU DJECU ČEKA OBVEZNO CIJEPLJENJE? Epidemiolog ističe: Sustavno cijepljenje od strane školske medicine još nije sustavno riješeno

Ilustracija Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Hrvatskoj, ali i u Primorsko-goranskoj županiji posljednjih dana primjetan je porast broja novozaraženih od koronavirusa. Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević za N1 komentirao je porast zaraženih Covidom-19.

“U zadnjih tjedan dana imamo blagi porast broja novih slučajeva i aktivnih slučajeva. Povećava se broj aktivnih slučajeva što je znak pogoršanja epidemiološke situacije, ali on u PGŽ nije skokovit”, rekao je Rončević.

Dodao je kako je ta županija i dalje u “zelenom”, a u toj boji može ostati i sljedećih tjedan ili dva.

“Stranci paze na to da je epidemiološka situacija kod nas povoljna jer im je to znak sigurnosti”, istaknuo je epidemiolog.



Još se uvijek očekuje dolazak njemačkih turista koji bi sezonu produžili do sredine rujna.

O početku školske godine i mogućem cijepljenju učenika Rončević je rekao da Pfizerova i Modernina cjepiva mogu dobiti djeca od 12. godine.

“Počeli smo cijepljenje tih dobnih skupina, prvenstveno onih koji su zbog bolesti osjetljiva skupina. No, bio je relativno mali odaziv, odvija se po sustavu otvorenih vrata. Sustavno organiziranje cijepljenja od strane školske medicine koja će preuzeti tu ulogu još nije formalno riješeno. Nadamo se uputama koje će prije početka godine regulirati taj dio priče. Isto tako, nadamo se da će se pravilo da potpuno cijepljeni ne idu u izolaciju nakon kontakta s oboljelim prenijeti i na djecu. Kako će to izgledati, o tome će odlučiti stručnjaci Ministarstva”, naglasio je Rončević.

Govorio je o tome kako za opću populaciju cijepljenje vrijedi devet mjeseci nakon dvije doze.

“Kod osoba s različitim bolestima primijećen je određeni pad imuniteta i za njih će se predložiti cijepljenje dodatnom dozom i prije isteka tih devet mjeseci”, zaključio je Rončević za N1.

Komentari