SLAŽU SE KOALICIJE! Most koči veliko ujedinjenje desnice: Božo Petrov koketira s dvije strane

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ususret izbornoj godini, kada nas po svemu sudeći očekuju izbori za Sabor, predsjednika i Europski parlament, političke snage naveliko kreću u pripremu terena. Šuška se o mega-koalicijama i na desnici i na ljevici jer ni jedni ni drugi ne žele da HDZ (a vjerojatno i Andrej Plenković) dobije i treće izbore za redom.

Ili četvrte, ako mu uračunamo i one na kojima su kratkoročno uzeli vlast s Mostom, doduše s nametnutim Tihomirom Oreškovićem na čelu vlade.

Jedna od većih bitaka pri slaganju koalicija upravo bi trebala biti ona za naklonost Mosta koji bi opet mogao biti jezičac na vagi: snube ih i s lijeva i desna, a Božo Petrov, po tradiciji, koketira s obje strane. Preciznije rečeno,  on (zasad) ne odbija ni jedne ni druge., piše Dnevno.hr

Borba za desnicuU zadržavanju Mosta na poziciji ‘desno od Plenkovićevog HDZ-a’ zasad najveći obol daje Domovinski pokret. Kako smo otprije doznali, Petrov se već našao s predsjednikom DP-a Ivanom Penavom, bilo je to u siječnju, no dogovora nije bilo.

Penava je potvrdio to jučer za RTL.

“Jedino što je ozbiljno za nas s desnice je formirati blok na relaciji Domovinski pokret-Most. To smo inicirali prije dva mjeseca, ja i Božo Petrov sjeli smo za isti stol. Tu su i drugi dobrodošli, za sada još čekam povratne informacije”, pojasnio je Penava.

HDZ-ova oporba

Od Mosta povratnu informaciju, međutim, još čekaju. Penava je nakon uspješnog siječanjskog dogovorio još jedan sastanak s Petrovom, trebalo je to biti u ponešto širem izdanju uz pojavljivanje više ljudi iz stranačkog vrha. Do istog ipak nije došlo.

“Petrov je rekao da će se povratno javiti te da će idući sastanak biti organiziran u roku od deset dana”, javio nam je tada izvor blizak “strankama u postupku.

Sada vidimo, Petrov opet važe te je došlo do novog zastoja iako je, napominjemo, prvi susret protekao u dobrom ozračju. Barem ako uzmemo u obzir odnose Mosta i DP-a zadnjih godina.

Mostu se očito ne žuri, jasno je da čekaju i druge ponude, međutim ta igra bi im se mogla odbiti o glavu. Upozorio je na to jedan od čelnika desnice koji je također dio potencijale koalicije.

“Ne smijemo zaboraviti da su dvaput doveli HDZ na vlast, a ako sada budu remetilački faktor unutar desnice i spriječe zajednički izlazak na izbore dovest će ga i treći put”, prokomentirao nam je blokadu pregovora s Petrovljeve strane.

Komentari