‘SMJEŠAN JE’ Zaharova žestoko odgovorila Macronu: Napoleonovi ostaci, štovani na državnoj razini, počivaju u središtu Pariza

Foto: Twitter

Rusija je u nedjelju prekorila Emmanuela Macrona zbog izjava o tome da želi vidjeti poraz Rusije, rekavši da Moskva i dalje pamti sudbinu Napoleona Bonapartea i optuživši francuskog predsjednika za dvoličnu diplomaciju prema Kremlju, s čijim je vodstvom više puta tražio sastanak.

Macron je novinama Le Journal du Dimanche rekao da Francuska želi poraz Rusije u Ukrajini, no da je nikada nije htjela “slomiti”.

“Što se tiče (tog) ‘nikada’: Francuska nije započela s Macronom, a Napoleonovi ostaci, štovani na državnoj razini, počivaju u središtu Pariza. Francuska, i Rusija, bi trebale (to) razumjeti”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Uglavnom, Macron je smiješan”, rekla je, dodavši da njegove izjave pokazuju da je zapad raspravljao o promjeni režima u Rusiji dok je sam Macron u nekoliko navrata tražio sastanke s ruskim vodstvom.



Macron je izazvao kritike nekih saveznika iz NATO-a zbog dvosmislenih poruke glede njegove politike prema ratu Ukrajine i Rusije, a neki Pariz smatraju slabom karikom u Sjevernoatlantskom savezu.

Macron je u petak pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini, no također je rekao da ne vjeruje u promjenu ruskog režima, već da će u nekom trenutku trebati doći do pregovora.

“Budimo jasni, uopće ne vjerujem u promjenu režima, a kada čujem da mnogo ljudi poziva na promjenu režima, pitam ih: ‘Koju promjenu? Tko je sljedeći? Tko vam je vođa?'”, kazao je Macron.

Pojasnio je za novine da ne vjeruje da će demokratsko rješenje nastati iz civilnog društva u Rusiji nakon toliko godina učvršćivanja pozicije Moskve i sukoba. Dodao je da ne vidi alternativu za Putina, koji treba biti doveden za pregovarački stol, prenosi Direktno.hr

“Sve druge opcije koje nisu Vladimir Putin trenutno mi djeluju gore”, izjavio je Macron.

 

Komentari