SNV obilježilo obljetnicu ustanka u Srbu: Griješe i Srbi i Hrvati, svi koji produbljuju jaz među narodom

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Srpsko narodno vijeće (SNV) i ove je godine obilježilo obljetnicu ustanka u Srbu, u spomen na 27. srpnja 1941., kada je iz ovog sela krenuo srpskih otpor prema NDH.

Nekada se ovaj datum slavio i kao Dan ustanka naroda Hrvatske, a danas na, 81. obljetnicu, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio ga je važnim mjestom i važnim datumom za slobodu koja je izborena u Drugom svjetskom ratu.

“Kako na prostoru Hrvatske, tako i širem prostoru bivše zajedničke zemlje”, naglasio je.

“U slozi s hrvatskim narodom stvorena je jedinstvena snagu”

“Važno je zato što ovdašnji narod ustao da bi obranio svoj goli život, ali nije stao na tome, nego je u borbi razvio slogu s hrvatskim narodom i stvorio jedinstvenu oslobodilačku snagu u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji i Europi”, poručio je Milorad Pupovac, kako prenosi HRT.



Od viđenijih političara u Srbu se našao i bivši predsjednik Stipe Mesić. Kako je skup izgledao, pogledajte u galeriji…

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je da je ustanak u Srbu prerastao u općenarodni ustanak Srba i Hrvata, da je tu pokrenuta lavina ustanka u Hrvatskoj, da to nije bio četnički ustanak nego ustanak kroz koji je u četiri godine ratovanja “udaren temelj nove federativne Jugoslavije u kojoj je Hrvatska, kao federalna jedinica bila država”.

“Ti su ljudi udarili temelje poslijeratnoj Hrvatskoj koja će 50 godina kasnije u tadašnjim AVNOJ-evskim granicama postati neovisna država u ratu u kojem se rušila Jugoslavija”, rekao je.

Događanjima pred spomenikom prethodilo je na mjesnom groblju u Srbu odavanje počasti Dalmatincima palima u oslobađanju Srba 1945.

Uobičajenog kontra-skupa u srijedu u Srbu nije bilo.

 

Komentari