ŠOJGU: SAD i zapadne zemlje pod njihovom kontrolom čine sve da produlje našu specijalnu vojnu operaciju koliko god je moguće

Sputnik / Alekseй Daničev

Ruske snage “metodički provode” planove “oslobađanja” dviju odmetnutih regija na istoku Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar obrane. Sergej Šojgu izjavio je da Zapad naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produlji vojnu operaciju Moskve.

Ruske snage ušle su u Ukrajinu 24. veljače. Ukrajinske snage odvratile su njihov napad na Kijev na sjeveru, pa je Moskva svoju vojsku premjestila istočno kako bi provela kopnenu ofenzivu u dvije provincije poznate pod nazivom Donbas.

Donbas, proizvođač ugljena i čelika, ključna je točka ruske kampanje za destabilizaciju Ukrajine od 2014., kada je Kremlj počeo raditi na uspostavi separatističkih “narodnih republika” u Luhansku i Donecku.

– Plan da se oslobode narodne republike Doneck i Luhansk provodi se metodički, citirala je Šojgua novinska agencija Ria sa sastanka obrambenih dužnosnika.



Zapadne zemlje dale su Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, a samo je SAD ponudio pomoć vrijednu više od 2,5 milijardi dolara.

– SAD i zapadne zemlje pod njihovom kontrolom čine sve da produlje specijalnu vojnu operaciju koliko god je moguće, rekao je Šojgu. Rastuća količina zaliha stranog oružja jasno pokazuje njihove namjere da isprovociraju kijevski režim da se bori do zadnjeg Ukrajinca.

Šojgua, bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu, rijetko se može vidjeti u javnosti otkako je Rusija pokrenula ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Kremlj je rekao prošli mjesec da je razlog to što je zaokupljen svojim dužnostima i nema vremena za medijske aktivnosti.

– Djelovanje naših snaga i kvaliteta naoružanja koje je u upotrebi još jednom demonstriraju da je prioritet našeg vojnog i političkog vodstva, a to je izgradnja ruskih oružanih snaga, ispravan, rekao je Šojgu.

Komentari