Šokantne slike iz doma kraj Siska: ‘Njegovateljica: ‘Tražili su da vežem ljude.’; Vlasnica: ‘Ona je slikala ženu kojoj mijenja pelenu’

Na fotografiji je stara i nemoćna žena na podu koja je najvjerojatnije pala s kreveta. Vezana je konopom oko vrata i tijela. Snimila ju je njegovateljica i objavila na Facebooku kako bi upozorila na loše stanje u tom Domu.

Njegovateljica kaže da ima 20 godina iskustva rada u inozemstvu, ali je zbog korone bila primorana vratiti se u Hrvatsku. U obiteljski dom Exclusive u Mošćenici došla je početkom studenog, a otišla je, kako kaže, uz fizičke napade i vrijeđanje.

”Oglas za posao u domu vidjela sam putem Facebooka. Nazvala sam taj broj i gospođa vlasnica me zamolila da što prije dođem tamo jer ona sama ne može sa štićenicima. A ona je njegovatelj samo na papiru, u to sam se uvjerila kada sam stigla u Mošćenicu. Prvo sam ostala šokirana u kakvom su stanju bili ljudi. Neoprani, ležali su na svojim krevetima, nokti im nisu bili njegovani, a muškarci su bili neobrijani, kao da se tjednima nije vodila adekvatna, ma ni osnovna briga o njima. Nije se znalo tko kad koje lijekove pije, vlasnica ima njihove papire i povijest bolesti, ali to nitko nije smio vidjeti osim nje. I tako je osoba bez medicinskog znanja, slagala ljudima lijekove, dok su se oni žalili kako to nije njihova terapija te kako fali još lijekova”, ispričala je njegovateljica za 24 sata šokirana stanjem koji je zatekla u luksuznom domu za starije i nemoćne.

Štićenica vezana konopom oko struka

Kaže da nije imala slobodnog dana, a radila je i po 20 sati dnevno, jer nije stigla pronaći stan pa joj je vlasnica ponudila da privremeno boravi u domu. Od nje se zahtijevalo da osim njegovateljice, radi posao čistačice i kuharice, iako je, tvrdi, ručak kuhala 80-godišnja vlasnikova majka. Nije bilo čistačice niti kuharice. Za štićenike koji tamo leže kažu da su jako dragi i svjesni ljudi. Od 13 štićenika, njih dvoje je nepokretno.



”Ova žena koju su vezali, ona je prije bila pokretna, a sada je nepokretna. Ona jest bolesna i treba liječnika, treba lijekove. Ja sam bila šokirana kad sam vidjela da je ona vezana konopom oko struka. Dobila sam kritike od vlasnika koji mi je rekao da ne znam vezati. Pa kako ću znati vezati kad u životu nisam vezala čovjeka?!”, priča njegovateljica.

Nakon što više nije mogla izdržati, kaže da je pokušala mirno i sporazumno dati otkaz.  Kad je odlučila otići, kaže, došlo je do naguravanja, zatim su joj pokušali oteti mobitel.

”Fotografiju, koliko god je strašna, objavila sam na društvenim mrežama kako bih upozorila sve ljude o stanju u Domu i kako se ponašaju prema svojim štićenicima. Jer to nisu uvjeti dostojni jednog čovjeka”, ispričala te dodala kako su vlasnici te obitelj žene koja je na slici već podigli kaznenu prijavu protiv nje.

Policija nam je za 24 sata  potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje, no nisu mogli otkriti detalje.

Vlasnica odbacuje optužbe

Vlasnica je odlučno odbacila sve optužbe te okrivila njegovateljicu za sve, jer je ona tada radila u smjeni.

”Ja s tim nemam veze. Gospođa je tada radila u smjeni, nju mi je poslao zavod za zapošljavanje pa nisam išla provjeravati koga uopće zapošljavam, ali ta gospođa ima nekih problema. Nije samo tu ženu slikala, slikala je još jednu ženu kad joj je mijenjala pelenu. Ona je to napravila i u noćnoj smjeni i sve isplanirala da ispadne kao da smo mi, vlasnici doma, to napravili. Ona se samo probudila u ponedjeljak i počela vikati da želi dati otkaz, da je sve snimila i tvrdila da nemamo uvjete u domu. Nama ništa nije bilo jasno. Suprug joj je lijepo rekao da napusti dom i da ne radi probleme”, priča vlasnica.

”Potom joj suprug uzeo kofere i zamolio ju je da izađe. Ona je rekla da neće. Nasrnula je na mog supruga, možete vidjeti kako ga je izgrebala noktima i ugrizla. Mlatila je mobitelom i govorila da je ona sve snimila, a nije imala što snimiti. Zatim je otišla i poslije smo vidjeli tu fotografiju”, dodala je.

Dom je u prosincu 2019. svečano otvorio gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Komentari