Šokantne tvrdnje otpuštenog obducenta sa Svetog Duha: ‘Tijela su često bila na podu, nikog nije bilo briga‘

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Pomoćniku obducenta Zavoda za patologiju i citologiju KB-a Sveti Duh Ivanu M. ravnateljica Ana-Marija Šimundić prošlog je tjedna uručila otkaz.

Riječ je o nastavku priče otprije tri tjedna kad se u javnosti pojavila snimka iz te bolnice koja prikazuje tijela preminulih ostavljena na podu patologije. Ministarstvo je poručilo da je to nedopustivo, a u bolnici i Gradu Zagrebu, koji je osnivač bolnice, rekli su da je priča namještena, zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu.

Šokantan dopis bivšeg zaposlenika
No s druge strane, zaposlenik Ivan M., nakon što je dobio otkaz, napisao je dopis koji je poslao na relevantne adrese i priznao da su leševi bili na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komora.

U dopisu bivšeg djelatnika Ivana M., kako piše Jutarnji list, tako stoji: “Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim je bilo uvjeta za to.”



Također, navodi da mu je ravnateljica otkaz obrazložila riječima da je povrijedio pravilnik o postupanju umirućih i umrlih bolesnika i postupku obdukcije.

S obzirom na to da su iz bolnice, odnosno Grada najavili da podižu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kojeg sumnjaju da je namjerno izvadio tijela, posložio ih i snimio, nejasno je zašto je ravnateljica Šimundić dala otkaz radniku koji je rekao da je stanje takvo da nije bilo mjesta u rashladnim komorama.

‘Otišlo je više od 200 djelatnika otkad imamo novu ravnateljicu’
Otpušteni pomoćnik obducenta kaže i da je za Covida-19 bilo dana kad bi bilo i 10 pokojnika u crnim vrećama na podu, ali da nitko iz Uprave, uključujući samu ravnateljicu, nije došao ili se raspitao gdje leže svi ti pokojnici.

“Htio bih skrenuti pozornost na to što se događa u bolnici. Naime, 25 godina radim na istom radnom mjestu i ovakav bezobrazluk nisam doživio ni od jednog ravnatelja bolnice. Otišlo je više od 200 djelatnika otkad imamo novu ravnateljicu”, kaže Ivan M. u pismu i podsjeća na preminulog kolegu: “Kolega koji je radio sa mnom poslao je apel i nešto su se poboljšali uvjeti, ali siromah je umro zbog nepravde.”

Naime, riječ je o kolegi koji je više puta slao pisma upozoravajući da ne može raditi jer nisu dobri rashladni uređaji te da radi konstantno u smradu truleži i leševa.

Komentari