Splićanka se dvaput zarazila koronavirusom u samo četiri mjeseca, slučaj komentirao i imunolog

Pixabay

Žena u Splitu uspjela je oboljeti od koronavirusa čak dva puta unutar četiri mjeseca te je opisala simptome koji su bili prisutni oba puta, a slučaj je komentirao i imunolog Zlatko Trobonjača.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije 47-godišnjakinja iz Splita oboljela je od koronavirusa dva puta u posljednja četiri mjeseca. Drugi put simptomi zaraze bili su teži, a zarazila se i njezina 21-godišnja kći.

Tea (47) se prvi put razboljela u travnju, nakon što je kontaktirala sa zaraženom kolegicom. Imala je, kaže, blage simptome – bolove u mišićima potkoljenica, jak osjećaj umora te gubitak osjeta okusa i mirisa.

Testirala se nekoliko dana nakon pojave simptoma, a PCR test bio je negativan. Zatim je zatražila test na antitijela. On je pokazao njihovu prisutnost u organizmu, a dobiveni rezultat, objasnili su joj u klinici, ukazivao je na to da je ranije preboljela teži oblik bolesti.



“Nalaz sam odnijela doktorici, a kad sam pitala za cijepljenje, savjetovala mi je da to odgodim. Rekla je da se nikako nije dobro cijepiti nedugo nakon preboljene bolesti i da bi bilo najbolje da pričekam šest mjeseci. Dodala je da sam dotad sigurna budući da u tijelu imam antitijela kao da sam primila obje doze”, ispričala je Tea.

Od toga su prošla točno četiri mjeseca.

Krajem prošlog tjedna simptomi bolesti su se pojavili kod njene 21-godišnje kćeri.

Iznenađujući simptomi

“U četvrtak je ona naglo “zafibrala”, izmjerili smo 39,5, a u prvom danu je izgubila i svijest. Doktorica kaže da je dehidrirala zbog visoke temperature”, opisala je Tea.

“Bila sam uvjerena da, budući da sam naoružana antitijelima, ne mogu dobiti bolest”, dodala je.

Samo dan kasnije, visoka temperatura se, kao jedan od prvih simptoma, pojavila i kod nje.

“To što sad proživljava nema veze s onim što se dogodilo prvi put”-,naglasila je.

Opisala je i s kakvim se simptomima trenutno suočava.

“Osim stalno povišene temperature, pojavili su se bolovi u koljenima i mišićima. Događaju mi se i nekakvi svjetlosni bljeskovi u očima, kao da imam ‘tende’ umjesto trepavica. Najviše sam se bojala kašlja. Kao dijete sam imala jaku upalu pluća i taj kašalj nikad nisam zaboravila”, rekla je Tea.

Kako kaže, čini joj se da se bol premješta po tijelu.

“Jednu noć me jako boljelo grlo s desne strane. Zaspala sam, a kad sam se tijekom noći probudila, bol se iz grla prebacila u kukove. Takve se stvari stalno događaju. Tako ležim s kćeri u krevetu i jedna s drugom dijelimo što nas boli”, opisala je.

Jedan od simptoma posebno ju je iznenadio.

“I kod mene, i kod djeteta, ali i kod susjede koja je bolest preboljela nešto ranije, na samom početku se javila užasna bol u lijevoj nadlaktici. To nam je previše čudno da bi bila tek puka slučajnost”, rekla je Tea.

Ističe i kako se namjeravala cijepiti, ali da jednostavno nije imala priliku. Tvrdi kako se prijavila na platformi za cijepljenje, ali da ju nitko nije kontaktirao.

Epidemiologinja s kojom je razgovarala objasnila joj je da je riječ o novom soju, s kojim prethodno stečena antitijela nemaju veze.

‘Trobonjača: Bolest nije uzrokovana istima virusom’

Njezin je slučaj prokomentirao imunolog Zlatko Trobonjača.

“Po svemu sudeći, bolest ovaj put nije uzrokovana istim virusom. Prvi put je vjerojatno bila riječ o alfa varijanti, ovaj put o delti. Drugačiji virus uzrokuje i drugačije simptome. Delta se u tijelu više množi od alfe, a to da uzrokuje težu bolest zasad je samo pretpostavka. Moguće je da će rezultati istraživanja to i dokazati”, rekao je Trobonjača.

Na pitanje je li neobično to što se bolest ponovno manifestirala nakon samo četiri mjeseca, rekao je da je o tome teško govoriti.

“Imunološki odgovor organizma je vrlo kompleksan. Puno se govori o tome tko može preboljeti zarazu unutar šest mjeseci, cijepljeni ili necijepljeni… Među necijepljenima koji su bolest preboljeli njih oko 10 posto se ponovo izloži infekciji. Sve to ovisi o skupini kojoj osoba pripada, neki puno brže gube antitijela, dok ih neki od početka ne razviju dovoljno – kazao je naš sugovornik.

Brzo gubi antitijela?

Objasnio je i slučaj naše sugovornice.

“Moguće je da ona pripada skupini koja relativno brzo gubi antitijela. Kako se njihova koncentracija smanjila, a izložila se nešto drugačijem virusu, protiv njega nije imala potpunu obranu”, zaključio je Trobonjača.

Komentari