Split: Roditelji mogu odahnuti, odlučeno da sva djeca idu u vrtić

Foto: Unsplash

Grad Split odlučio je učiniti gotovo nemoguće, upisati svu djecu koja zadovoljavaju uvjete u vrtić. Problem većeg broja djece nego mjesta u predškolskim ustanovama višegodišnji je problem, inače, ne samo grada pod Marjanom već i svih većih gradova u Hrvatskoj.

Čini se da napokon roditelji splitskih predškolaca mogu odahnuti, svi će u vrtić.

– Ona djeca koja se nisu po žalbama uspjela upisati, njima će biti ponuđeno mjesto u traženom programu, ali u drugoj predškolskoj ustanovi. Što se tiče jasličkih programa, zbog znatnog broja duplih, čak i troduplih prijava u vrtiće, procjenjujemo da će biti dostatan broj slobodnih mjesta za upis sve djece koja su ostvarila uvjete i čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u gradu Splitu, istaknula je Đurđica Dželalija, pomoćnica pročelnika UO za društvene djelatnosti Grada Splita.

Sindikat, pak, upozorava da se već krši pedagoški standard i da uvjeti nisu zadovoljavajući ni za trenutačno upisanu djecu.



– Imamo skupinu u kojoj boravi 17 djece, upisano je i imaju na raspolaganju jedan toalet, jedan umivaonik. Imamo skupinu u kojoj boravi 21 dijete i toalet za djecu se nalazi na drugom kraju vrtića, na drugoj etaži, a izlaz iz vrtića je udaljen samo na 2 metra od odgojne skupine, rekla je Jelena Buzov, odgajateljica u splitskom gradskom vrtiću.

Nedostaje i kuharica

Ode li ta jedina odgajateljica s djetetom u zahod, dvadesetero malenih ostaje samo. A kako i gdje sa svom novom djecom?

– Otvoreno je 11 novih skupina što vrtićkih što jasličkih u gradskim i privatnim i vjerskim ustanovama i tako ćemo popuniti ovaj višak koji je ostao prethodnih godina. Isto tako znamo za zabrinutost splitskih odgajatelja zbog povećanog broja djece. Međutim, to neće biti slučaj jer će se takvim skupinama osigurati i treći odgajatelj, istaknula je Dželalija.

Nedostaje i kuharica, spremačica, pomoćnica, ogorčeni su radnici, jedan je logoped na 20 objekata, problem je i prostor, prenosi HRT.

– Uistinu mislim da svako dijete treba biti zastupljeno, to je jako važno jer svaki roditelj isto tako ima pravo na rad, ali za sve to potrebna je velika suradnja, potrebna nam je pomoć, rekla je Ljubica Rakela Cenci, odgajateljica u splitskom gradskom vrtiću.

Hoće li gradu i uspjeti gotovo nemoguće, znat će se uskoro. Ne bude li to dobro za djecu i radnike, sindikalci za rujan najavljuju prosvjed.

Komentari