Splitski Trgovački sud potvrdio: Tomislav Šuta ostaje direktor Vodovoda do okončanja postupka

Vladimir Dugandžić/Cropix

Trgovački sud u Splitu u ponedjeljak je donio privremenu mjeru kojom se potvrđuje da Tomislav Šuta ostaje direktor “Vodovoda i kanalizacije” (VIK) do okončanja parničnog postupka.

Takvom mjerom osporavaju se odluke sa Skupštine na kojoj je odlučeno da se poništava natječaj za izbor direktora i raspisuje novi.

“Zaustavlja se primjena odluke Skupštine ‘Vodovoda i kanalizacije’ od 9. siječnja 2023. godine kojom se potvrđuje da je donesena odluka o raspisivanju novog javnog natječaja za izbor i imenovanje člana uprave – direktora”, navodi splitski Trgovački sud.

Dodaje i da se privremena mjera Trgovačkog suda o zaustavljanju odluke Skupštine VIK-a odnosi i na odluku te Skupštine o raspisivanju novog javnog natječaja za izbor i imenovanje zamjenika člana uprave – zamjenika direktora.



Privremena mjera stupa na snagu odmah i traje do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu, a žalba ne odgađa izvršenje provedbe privremene mjere, stoji u priopćenju.

Grad Kaštela je prije više od mjesec dana podnio tužbu protiv Grada Splita kojom osporava njegovo stajalište da se odluke o imenovanju i razrješenju direktora tvrtke VIK donose običnom većinom, što je, po ocjeni Grada Kaštela, nezakonito.

Grad Kaštela u tužbi: Za imenovanje i razrješenje direktora VIK-a potrebna je dvostruka većina
“Podnesena je tužba Trgovačkom sudu u Splitu kojom se osporava nezakoniti stav Grada Splita da se odluke koje se tiču imenovanja i razrješenja direktora trgovačkog društva ‘Vodovoda i kanalizacije’ donose običnom većinom”, izvijestili su tada iz Grada Kaštela.

Grad Split jedini je koji je glasovao za smjenu v.d. direktora VIK-a Tomislava Šute, a ostalih 12 članova društva nisu tako glasovali.

Grad Split je s 56,83 posto udjela većinski vlasnik VIK-a, no osim Splita, vlasnici su još gradovi i općine: Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet.

Na Skupštini VIK-a nije bilo predstavnika Grada Trogira i Općine Šolte.

Iz Grada Kaštela, koji je sa 17,58 posto na drugome mjestu u vlasničkom udjelu te tvrtke, istaknuli su da se takve odluke donose isključivo dvostrukom većinom, što, dodali su, znači da Grad Split kao većinski dioničar u temeljnom kapitalu trgovačkog društva “Vodovoda i kanalizacije” ne može samostalno donijeti odluku.

Različita tumačenja uloge “dvostruke većine” nastala su u vezi sa sjednicom Skupštine “Vodovoda i kanalizacije”, u siječnju, na kojoj je od 13 članova bilo njih 11.

Zamjenik gradonačelnik Splita Bojan Ivošević, koji je na toj sjednici zastupao Grad Split, rekao je tada da za smjenu Šute nije potrebna “dvostruka većina”, nego obična većina. Šuta je, s druge strane, tvrdio suprotno te isticao da je za smjenu potrebna “dvostruka većina”, što znači da je Gradu Splitu kao većinskom vlasniku tvrtke potrebna potpora još šest članova Skupštine. To se, kaže Šuta, nije dogodilo, nego je, od 11 nazočnih članova Skupštine, samo Grad Split bio za njegovu smjenu.

Komunalna tvrtka “Vodovod i kanalizacija” mora nadoknaditi troškove postupka privremene mjere od 1285 eura sa zateznom kamatom koja teče od dana donošenja rješenja. Pri donošenju privremene mjere Trgovački sud se u obrazloženju poziva na zapisnik sa sjednice Skupštine VIK-a od 9. siječnja ove godine.

Komentari