Srbija u povjerljivim američkim dokumentima!? Spominje se plan Beograda u vezi Ukrajine

Foto: Facebook

Srbija, jedina zemlja u Europi koja je odbila uvesti sankcije Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, pristala je isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, javlja The Guardian.

Dokument, sažetak odgovora europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnom obukom i “smrtonosnom pomoći” ili oružjem, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih tjedana u nečemu što bi moglo biti najozbiljnije curenje informacija SAD-a. tajne u godinama.

Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona navodi “procjenu stajališta” 38 europskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnom pomoći.

Srbija odbila pružiti obuku
Tabela je pokazala da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati ubojitu pomoć ili ju je već isporučila. U dokumentu navodno stoji da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem u budućnosti.



Riječ je o dokumentu koji još uvijek nije verificiran.

Podsjetimo, riječ je o curenju povjerljivih dokumenata obavještajnih službi SAD-a koji pružaju uvid u američke procjene stanja na bojnom polju u Ukrajini i potrebe Kijeva za pokretanje kontraofanzive radi oslobađanja teritorija koje je Rusija okupirala.

Od curenja dokumenata Amerikanci pokušavaju otkriti tko se nalazi iza toga, a američki ministar obrane Lloyd Austin u utorak je rekao da će istraživati ​​i prevrnuti svaki kamen dok ne pronađu osobu ili osobe koja se nalaze iza ovog čina.

U tijeku istraga o curenju dokumenata
Istražitelji pokušavaju utvrditi koja je osoba ili grupa mogla imati sposobnost i motivaciju objaviti obavještajna izvješća. Curenje informacija moglo bi biti najštetnije objavljivanje informacija američke vlade od objave tisuća dokumenata na WikiLeaksu 2013. godine.

Dužnosnik SAD-a je za Reuters rekao kako istragu vodi Milancy Harris, zamjenica podtajnika obrane za obavještajne poslove i sigurnost.

Neke od najosjetljivijih informacija navodno se odnose na vojne sposobnosti i nedostatke Ukrajine, a jedan dokument spominje mali broj zapadnih specijalnih snaga u zemlji.

Komentari