‘SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA TRAŽILA JE NABAVKU 100 KALAŠNJIKOVA!’ Tajne službe otkrile veze mafijaškog klana i SPC-a: ‘Bili su spremni na oružani otpor’

Foto: Danijel Soldo / CROPIX/ilustracija

Pripadnici Srpske pravoslavna crkve bili su spremni financirati nabavku oružja kriminalnim klanovima u slučaju da su rezultati posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori imali neželjeni ishod po njih, javlja tamošnji M portal.

Spomenuti medij tvrdi kako je u posjedu prepiske pripadnika kriminalnih klanova putem aplikacije Sky, a koju je dešifrirao Europol i partnerske službe sigurnosti. Tako je “provaljen” razgovor Riste Mijanovića sa Cetinja, pripadnika organizirane krimalne skupine “Škaljari”, s Nikolom Dedovićem, bratom Igora Dedovića, jednog od vođa spomenutog klana koji je ubijen u siječnju 2020. godine.

Mijanović, čiji su razgovori provaljeni, kako pišu crnogorski mediji, već je 10-ak godina ” član medijskih rubrika u crnoj kronici”.

Nabavka 100 kalašnjikova



Crnogorske službe sigurnosti iz prepiske od 11.315 poruka – trajala je od lipnja do rujna 2020. godine- dolaze do zaključka da je crkva bila spremna financirati oružani otpor.

“Mijanović 24. lipnja informira Dedovića da mu je ‘crkva’ (SPC) tražila nabavku 100 komada jurišne puške ‘AK-47 Kalašnjikov’, u cilju organiziranja oružanog otpora (ne precizira se koji događaj zahtijeva oružani otpor – radna pretpostavka – u slučaju nepoželjnog ishoda na predstojećim općim izborima u Crnoj Gori/ukoliko mirni prosvjedi ne ishoduju poželjnim razvojem događaja). Mijanović navodi da je dio saznanja pribavio od lica Knežević Mitar (blisko lice OKG ‘Škaljari’), a na osnovu činjenice da je brat Knežević Mitra svešteno lice Knežević Ostoja”, stoji u analizi službe sigurnosti.

Spomenuti Mitar Knežević crnogorskoj javnosti postao je poznat nakon ubojstva Ljubiše Mrdaka, pripadnika službe osiguranja u pošti u Nikšiću, koju je sedmočlana kriminalna skupina, čiji je Knežević bio član, pokušala opljačkati 20. listopada 2021. godine. Sada se prvi put dovodi u vezu sa ‘škaljarima’, no M portal naglašava kako je riječ o čovjeku koji je također bio dio grupe srpskih ekstremista koja je je bila spremna braniti manastir u Cetinju  prilikom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskoga.

 

Kneževićev brat Ostoja, kojeg službe navode kao “svešteno lice”, osobni je tajnik mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija kojeg je u kontroverznim okolnostima ustoličio patrijarh Porfirije.

Komentari