Srušio se jedan od dva drona plaćena 17,3 milijuna kuna Krstičevićevoj bivšoj tvrtki

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Srušila se bespilotna letjelica oznake ‘Planet IX – eRIS III’, namijenjena MUP-ovom nadzoru državne granice. U padu drona nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je znatna.

Riječ je o jednom od dva drona velikog dometa koji su pobijedili na natječaju MUP-a u listopadu prošle godine vrijednom 17,3 milijuna kuna. Dron je izrađen u tvrtki kćeri KING ICT-ja Planet IX, a razvijan je zajedno s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

U MUP-u su potvrdili informaciju o padu letjelice, no kažu da je bila riječ o testnom letu, kao i da im letjelica još uvijek nije isporučena.

“Možemo potvrditi da smo od isporučitelja zaprimili informaciju da je prilikom testiranja letjelice kojom je upravljao djelatnik isporučitelja došlo do pada letjelice. U ovom trenutku ne raspolažemo preciznom informacijom o razmjerima štete”, stoji u odgovoru MUP-a.



Iz Ministarstva naglašavaju da nema štete s obzirom na to da letjelica nije bila isporučena MUP-u niti je njome upravljao djelatnik MUP-a, već se radilo o testnom letu kojim je upravljao djelatnik isporučitelja.

Isporuka nije bila još realizirana

U MUP-u su potvrdili i da je riječ o dronu velikog dometa oznake “Planet IX – eRIS III” koji je nabavljen u listopadu prošle godine slijedom natječaja koji je dobila zajednica ponuditelja KING ICT i Ericsson Nikola Tesla d.d. u vrijednosti od 17.362.500,00 kuna. Letjelica je široka 3,3 metra i ukupne mase oko 25 kilograma.

“Točno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova prošle godine potpisalo ugovor o nabavi, no, isporuka još nije realizirana”, kažu na kraju.

Službeno predstavljanje tog drona bilo je u lipnju prošle godine na radionici i sajmu ‘DENI – Rogue Drone Training’ u zagrebačkom hotelu Antunović, negdje u vrijeme kad su bili zadnji prijavni rokovi za natječaj MUP-a, a četiri mjeseca nakon tog događaja već su prodani državi.

Iza svega je Krstičevićeva bivša firma

Tvrtka Planet IX osnovana je u rujnu 2017. godine. Osnivač je bila tvrtka KING ICT. Iz središta MSAN-a, kojoj pripada KING ICT, objašnjavali su kako je Planet IX osnovan s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima te bespilotnim letjelicama.

Oni su, kako smo napisali u uvodu, u lipnju ove godine predstavili svoj dron s fiksnim krilima raspona 3,3 metra. eRIS-III je predstavljen kao besposadni zrakoplovni sustav koji je osmišljen i integriran u Hrvatskoj, u razvojnim prostorima domaće tvrtke Planet IX iz Zagreba.

Od tehničkih karakteristika rečeno je kako se eRIS-III odlikuje visokom letnom autonomijom od minimalno 15 sati pri čemu, ovisno o vrsti tehničke opreme koju nosi, može preletjeti udaljenost i do 1250 kilometara uz brzinu krstarenja od 85 kilometara na sat. Visoki stupanj otpornosti na vjetar i padaline daje mu mogućnost leta i u složenim meteorološkim uvjetima. Upravo je takve osobine MUP tražio u svom natječaju za dronove.

S obzirom na pad letjelice, pitanje je što će biti s isporukom teškom 17,3 milijuna kuna. Ti detalji bit će poznati kada se saznaju sve okolnosti pada drona. Uputili smo upit KING ICT-ju vezano za okolnosti pada letjelice, no odgovore još uvijek nismo dobili, piše Index istrage.

Komentari