STANJE SE NE SMIRUJE! Vrhunac vodenog vala ide prema Petrinji: ‘Bit će ugrožen cijeli niz kuća’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

U unutrašnjosti pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije na istoku, duž obale djelomice sunčano, a na jugu poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na srednjem i južnom dijelu i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na moru između 19 i 23 Celzijeva stupnja.

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une pao za 10 centimetara
Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u sedam sati u četvrtak iznosio je 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem. Ipak, za branitelje nema opuštanja, pa se i nadalje učvršćuju zečji nasipi, a nastavljeno je i ispumpavanje vode iz kuća u Ulici Nine Marakovića.



Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val. U nizvodnoj Hrvatskoj Dubici vodostaj stagnira na 523 centimetra.

Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca, koji je u sedam sati iznosio 867 centimetara. Kod Crnca, nedaleko od Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama, jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.

Prekid prometa
Zbog visokog vodostaja još je dosta problema u prometu, pa je u prekidu promet iz Hrvatske Kostajnice prema Dvoru i prema Hrvatskoj Dubici na ŽC47.

Prema podacima HAK-a, također je promet obustavljen između Stankovca i Slane na glinskom području, Žažine i Male Gorice na petrinjskom, Matijevića i Donjeg Dobretina na dvorskom te Košutarice i Mlake na jasenovačkom području. Voda je preplavila i prometnice u naseljima Prekopa i Dvorišće na glinskom području.

Vrh vodenog vala prošao kroz Karlovac, ide prema Petrinji
Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je za Hrvatski radio kako je tijekom noći najteže bilo u Karlovcu i Kostajnici, gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu.

“Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u dva sata dosegnula 840 centimetara, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 centimetara u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak centimetara u odnosu na ponoć i najviši vodeni val. U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra”, kaže Novosel.

U Karlovcu su poplavljene brojne prometnice, neka naselja nizvodno od grada su odsječena, velik broj kuća je sigurno u okruženju, dodao je. Kaže i da će visok vodostaj potrajati još 48 sati na području grada Karlovca.

“Vrh vodenog vala na području grada Petrinje možemo očekivati tijekom noći s petka na subotu na razini iz 2014. godine, očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska. Vremenske prilike se smiruju u četvrtak i petak, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu”, rekao je Novosel.

Komentari