Štern: Ja volim Inu, ja sam radio u Ini gotovo cijeli svoj život

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U Hrvatskom saboru traje još jedna sjednica Antikorupcijskog vijeća oko stanja u Ini. Pred vijećem svjedoči bivši član Nadzornog odbora Ine Davor Štern, a danas se očekuje i svjedočenje Siniše Petrovića.

Predsjednik nacionalnog vijeća Nikola Grmoja još jednom je uputio poziv na saslušanje premijeru Andreju Plenkoviću, bivšem i sadašnjem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću i Davoru Filipoviću, predsjedniku Nadzornog odbora Ine Damiru Mikuljanu te predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Luki Buriloviću, piše HRT.

– Ja volim Inu, ja sam radio u Ini gotovo cijeli svoj život. U Ini sam ostvario američki san, rekao je na početku svga svjedočenja Davor Štern.



– Osobno smatram da je najveća greška napravljena prilikom privatizacije Ine u prvom krugu 2003. kad je MOL prodano 25 posto dionica + jedna dionica + pravo veta. To pravo veta je bilo otrovna pilula. Nitko nije bio spreman ući u Inu zbog toga, ustvrdio je Štern.

– Odvjetnik Marijan Kostrenčić, koji je tad zastupao OMV, tvrdio je da je bio zainteresiran za Inu, ali im nije bilo dano pravo veta u vremenu pregovora. Kad su kasnije saznali da je veto uključen u uvjete kupovine željeli su se uključiti u proces kupovine ali im je rečeno da je natječaj gotov. Tad je već bilo jasno da je MOL krenuo na Inu, ustvrdio je Štern.

– Nakon 2009. počele su promjene ugovora do kojih je dolazilo koruptivnim radnjama, koliko znamo, ima i osuđenika. Nisam pravnik ali koliko ja znam posljedice ugovora pod koruptivnim odnosima se mogu poništiti, ali kupljene dionice se ne mogu poništiti. Oduzimanje dionica onome tko ih je kupio, bez obzira na radnje koje su se kasnije dogodili, a slijedile su iz tih ugovora, su neupitno u vlasništvu onoga tko je kupio dionice, ustvrdio je Štern dodavši da to treba ostaviti odvjetnicima.

Komentari