Stigla je promjena vremena! Počeo je padati snijeg u Hrvatskoj: Čeka nas prava zima, vozačima se savjetuje oprez

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Stigla je najavljivana promjena vremena, a meteorolozi ističu kako će tjedan ispred nas obilježiti kiša i snijeg. Snijeg je već počeo jako padati u Gorskom kotaru, očekuje ga se i preko 50 centimetara.

Danas će u pretežnom dijelu zemlje biti promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, a u Gorskome kotaru i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača.

“Susnježice i snijega lokalno će u prvom dijelu dana biti i u nizinama središnje Hrvatske. Oborina će mjestimice biti obilna. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a popodne će okrenuti na jugozapadni. Na moru će puhati umjeren do jak, mjestimice i olujan južni i jugozapadni vjetar”, ističe se u priopćenju DHMZ-a.

Najviša dnevna temperatura većinom od 3 do 8, a na Jadranu od 11 do 15 °C. DHMZ je za danas za veći dio zemlje izdao upozorenja.



I sutra nas očekuje promjenljivo do pretežno oblačno. Mjestimice kiša, na Jadranu i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a u Gorskome kotaru i susnježica ili snijeg. Vjetar južni i jugozapadni, u unutrašnjosti većinom umjeren, a na Jadranu jak, lokalno i olujan.

DHMZ je za većinu zemlje upozorenje o opasnom vremenu. Za Gorski kotar i Liku na snazi je narančasto upozorenje, za vrlo opasno vrijeme.

Nadzorne kamere HAK-a uhvatile su snijeg kako pada u i oko Vrbovskog. Prizori se mogu vidjeti OVDJE.

HAK: Snijeg u Gorskom kotaru
HAK upozorava kako se u unutrašnjosti zbog ponegdje jakih pljuskova kiše i vode na kolniku na cestama vozi otežano i usporeno.

U Gorskom kotaru pada i snijeg, a mjestimice ga ima razmočenog na kolniku. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti i u Gorskom kotaru.

“Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme”, objavio je HAK.

DHMZ izdao posebno priopćenje
Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje u kojem se navodi kako će u gorju tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega, pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu.

“Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva”, navodi se u priopćenju.

 

Komentari