STIGLA NOVA PORUKA RUSKOG PREDSJEDNIKA Svi ciljevi specijalne operacije bit će postignuti

Foto: Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je održao govor na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putin kaže da se SAD pretvara da ne primjećuje da u svijetu postoje drugi jaki centri moći. Dodaje da zapadne nacije još uvijek razmišljaju u terminima iz prošlog stoljeća – tretirajući druge države kao kolonije.

Putin kaže da pokušavaju izolirati ili poništiti “pogrešne” države.

Napao zapadni “ekonomski blitzkrieg”
Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon invazije na Ukrajinu nazvao je “ludim i besmislenim”. Dodaje da Zapad nije uspio slomiti Moskvu.



“Ekonomski blitzkrieg protiv Rusije nije imao šanse za uspjeh od samog početka”, kaže on.

Putin je također istaknuo da sankcije čine više štete onima koji ih uvode. Dodao je da bi Europska unija mogla izgubiti više od 400 milijardi dolara (326 milijardi funti) zbog sankcija Rusiji.

Putin dodaje da je EU izgubila svoj “politički suverenitet” u odgovoru na rat u Ukrajini. Kaže da se inflacija u zemljama EU povećava i dodaje da će se nejednakost samo povećati kao rezultat sankcija.

“SAD se proglasile božjim predstavnicima”
Ruski predsjednik se osvrnuo i na rat u Ukrajini, navodeći da je odluka Rusije da započne takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” bila teška, ali da su bili prisiljeni na to.

Dodao je da je to bilo usmjerenu na zaštitu “naših ljudi” u Donbasu. Istaknuo je da Zapad i dalje opsrbljuje Ukrajinu oružjem, ali da će “svi ciljevi specijalne operacije biti postignuti bez ikakve sumnje”, prenosi BBC.

U svom govoru je proglasio kraj “ere unipolarnog svijeta”, prenosi CNN.

“Kad su pobijedile u Hladnom ratu, Sjedinjene Američke države su se proglasile božjim predstavnicima na zemlji, ljudima koji nemaju odgovornosti – samo interese. Oni su te interese proglasili svetima. Sada je to jednosmjerni promet, koji svijet čini nestabilnim”, kazao je Putin.

 

Komentari