STIPIĆ: Ne ćemo potpisati ponudu ako članstvo tako odluči

N1

“Mislim da je ipak neka poruka da se nešto ne potpiše. Ako članstvo kaže da je prihvatljivo, onda ćemo potpisati. Ako odbiju, nećemo potpisati. Dobili su priliku, mi smo bili dosljedni, a mi ćemo znati je li to bio isforsiran sporazum”, rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić u utorak za N1.

Preporod je, podsjetimo, jedini sindikat koji je svojim članovima dao da glasaju o vladinoj odluci. Preporod će, ako članovi odbace vladinu ponudu, odbiti potpisati. Dodao da će za njih priča biti gotova kada se članovi izjasne.

“Mi time pokazujemo u sindikatu Preporod da smo uvijek inzistirali da nijedan dokument ne potpisujemo dok se ne provjeri među članovima na koje će se odnositi. Mislim da je ovo važno i za Vladu jer iako se dogovor uspio isforsirati sada će se vidjeti kako on stoji među onima na koje se odnosi.”

Govorili smo da jednu nepravdu nećemo zamijeniti drugom pa smo to ipak napravili

Kaže da djeluju u 385 osnovnih i srednjih škola i imaju više od 9000 članova što je dosta brojno članstvo za provjeriti učinak ovog rješenja.



“Ovaj dogovor je stvorio određene probleme koji će se morati rješavati. Slaba strana je što je razdvojeno nastavno i nenastavno osoblje. Cijelo vrijeme se ističe da su dobili isto na različite načine, ali to baš nije točno jer ako se pretvori postotak koeficijenta u dodatak zapravo onda vam je 6,12 ustvari 6,94. Jednoj spremačici i tih 35 kuna je puno”, rekao je.

Nema razdora među sindikatima

“Nema razdora među sindikatima, od prvog dana smo dana radili zajedno i u školama se nije prepoznavalo tko je iz kojeg sindikata i ako sam na nešto ponosa onda je to. Nismo se slagali u puno toga, ali smo prepoznali da je trenutak takav da nije vrijeme za podjele i štrajk smo gurali dokle smo ga dogurali.

Misli da je rezultat referenduma vrlo jaka poruka ako članstvo odluči da je prihvatljivo onda će i sindikat Preporod potpisati, ako ne onda neće, ali će se to odnositi i na članove Preporoda.

Mijenjajte sindikate i vodstvo, ali ne odustajte od sindikata

Na pitanje o najavama masovnog izlaska iz sindikata kaže: “Ako bi se napravilo masovnije izlaženje iz sindikata to smatram autogolom i nanošenja štete samom sebi. Nakon štrajka život ide dalje i problemi će ostati i ako netko misli da ćemo ih lakše rješavati ako ne budemo sindikalno organizirani jako griješi.”

Mijenjate sindikate, mijenjate nas koji vodimo sindikate, ali nemojte odustati od sindikata jer to nije dobro. To ide samo u prilog onima koji odgoju i obrazovnaju u konačnici ne žele dobro”, zaključio je.

Komentari