Stipić o parazitskoj simbiozi HDZ-a i Pupovca: Nacionalni identitet za vlastite probitke i prizemno političko preživljavanje. To je vrh perfidne igre koju igraju

“Žalosni incident u Borovu koji se ničim ne može opravdati, posebno ne komemoriranjem masakra 12 redarstvenika (ovaj čin zapravo prlja njihovu žrtvu) vratio nas je ponovno na staru stazu nacionalnih podjela i tenzija. I SDSS-u i HDZ-u na istoku pada popularnost pa pred lokalne izbore treba nabrusiti izborne noževe kako bi se ljudi ponovno upecali na provjereni mamac – međunacionalnu netrpeljivost”, komentirao je incident kojeg je izazvala skupina navijača u nedjelju u Borovu, analitičar Tomislav Stipić.

Podsjetimo, Skupina je u nedjelju ujutro položila vijenac na mjestu stradavanja hrvatskih policajaca prije 30 godina, nakon čega su krenuli kroz Borovo selo izvikujući parole usmjerene protiv građana srpske nacionalnosti.

Incident su osudili Predsjednik Republike, Vlada i Srpsko narodno vijeće.

Stipić podsjeća kako su HDZ i SDSS na istoku Hrvatske duže su u zagrljaju nego na nacionalnoj razini.



“U njihovim mandatima blagoslovljeni su odvojeni vrtići i škole. Njihova politika ostavila je spaljenu zemlju, namirivali su svoje, zaboravljali na tuđe. I pri tome nije bilo bitno tko je koje nacionalnosti, bilo je bitno jesu li njihovi. U međuvremenu, iz Slavonije su odlazili i Hrvati i Srbi, svaki sa svojim naramkom uspomena i tuge. To je ostavština političkog braka HDZ-a i SDSS-a na istoku Hrvatske”, podsjeća analitičar.

Plenković je poistovjetio Pupovca sa svim Srbima u Hrvatskoj

Dodaje i to da je nakon što je predsjednik Milanović ulogu Milorada Pupovca u političkom životu Hrvatske okarakterizirao prljavom, na njega se digla kuka i motika lažno prikazujući predsjednikove riječi šovinističkima.

“Na koncu, i Pupovac ga je usporedio s Mussolinijem, što je samo po sebi skandalozno. Da citiram predsjednika: ‘Moji djedovi su se borili protiv Mussolinija, za Pupovčeve nisam siguran…’. Međutim, najveći apologet i glorifikator, ništa manje manipulator, Pupovčeve osobe bio je Andrej Plenković. On je svjesno, perfidno i ispod svake razine Milanovića okarakterizirao kao ‘crtača mete na Miloradu Pupovcu’. Namjerno je to rekao identificirajući Milorada Pupovca s cijelim srpskim nacionalnim korpusom u Hrvatskoj”, napisao je Stipić.

Podsjeća kako je ta indentifikacija Pupovca sa svim Srbima u Hrvatskoj najveća podvala samom srpskom življu u Hrvatskoj.

“U kampanji za euroizbore 2019., Pupovac i njegova stranka imali su jednu od najgenijalnijih kampanja : ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?’ krasilo je plakate napisano ćiriličnim pismom. To je zapravo bilo retoričko pitanje koje je impliciralo da je biti Srbinom u Hrvatskoj teško. Ali problem je u tome što je i Srbima i Hrvatima teško s ovakvim predstavnicima koji koriste njihovo najsvetije dostojanstvo, njihov nacionalni identitet za vlastite probitke i prizemno političko preživljavanje. Oni su crtači meta na onima čije glasove traže jer ih obezvrjeđuju i štete im u svakom pogledu”, objašnjava analitičar.

Parazitska simbioza Pupovca i HDZ-a

Smatra i kako je Pupovac potreban HDZ-u i obrnuto i da oni žive u parazitskoj simbiozi koja onemogućava svaku normalnu integraciju srpskog naroda u hrvatsko društvo.

“Zar je danas više bitno tko je Srbin, a tko Hrvat? I je li to presudno u 21. stoljeću? Jest, Pupovcu i takvima. Jer bez tog šovinističkog razlikovanja njihov bi politički put završio davno prije”, kaže Stipić.

“Pupovac Plenkoviću pruža ruku u difamiranju predsjednika Republike nastojeći ga prikazati kao šovinista i srbomrsca”, smatra analitičar i dodaje kako je zgodno za incident u Borovu kriv Milanović.

Dodaje kako, Milanović koji dobiva većinu srpskih glasova u Hrvatskoj, nije to bez veze rekao, sve se može provjeriti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

“To je vrh perfidne igre koju igra Pupovac, i to uspješno već 30 godina. On je moneta za potkusurivanje svakoj vlasti, ako je njemu pri tom dobro. Na to je ukazivao predsjednik Milanović. Ne na srpstvo Milorada Pupovca”, kaže Stipić i dodaje kako bi Pupovac mogao biti i Mongol, Brazilac, Tajlanđanin.

“Ali taj mentalni sklop parazitiranja bio bi vječno prisutan”, dodaje.

Redarstvenici su dobili ono što su tražili?

Također dodaje kako mu je s današnje konferencije za medije najzaštićenijeg Srbina u Hrvatskoj upao mi je za oko jedan detalj.

“Upitan je zašto ne traži pronalaženje krivaca za ubojstvo 12 hrvatskih policajaca u Borovu, što se dogodilo na današnji dan 1991. godine, a Pupovac odgovara da misli da je isto kada traži odgovorne za ubojstvo srpskih civila. ‘Iako okolnosti nisu iste. Ovih 12 nisu bili civili’, rekao je Pupovac.”

“U ovome se ogleda sva perfidnost Milorada Pupovca. Drugim riječima, ovih 12 dobili su što su zaslužili. Sjekirama po sred glave i vađenjem očiju. Alal ti vera, Milorade”, završio je napis na društvenim mrežama Tomislav Stipić.

Komentari