Stipo Mlinarić teško prozvao Plenkovića, a obrušio mu se i na ministra: ‘Ostat ćete upisan kao izdajnik’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) optužio je u utorak na saborskom aktualnom prijepodnevu premijera Andreja Plenkovića da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio.

Nama imputirati da smo anacionalni jer surađujemo s nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, nećete, to vam nigdje neće proći, rekao mu je Plenković.

Optužujući ga da provodi anacionalnu politiku, Mlinarić je premijera pitao zašto je od veličanstvene proslave Oluje, napravio seoski vašar, zašto je “pljunuo” na predsjednika Franju Tuđmana i na Hrvatsku vojsku šaljući potpredsjednika Vlade u Grubore, prozvao ga da “njegova“ potpredsjednica Vlade i troje SDSS-ovih zastupnika ne priznaju dva najveća hrvatska praznika, 5. kolovoza i 18. studenoga, da nije ništa poduzeo oko ratne odštete, logoraša, da sudovi nisu procesuirali nikoga.

Moramo raditi na pomirbi i suradnji
“Svaka čast i vama i svakom hrvatskom branitelju, no nema Vlade koja je više učinila za dignitet Domovinskog rata, ali moramo raditi na pomirbi i suradnji, uzvratio mu je Plenković”, upitavši ga “što vi hoćete”?



Kad je pak riječ o suradnji s manjinama, Mlinariću je poručio da njegova stranka u tom pogledu nema ništa za ponuditi narodu, osim “nabijati“ na nos HDZ-u da surađuje sa manjinama, pa i sa troje zastupnika SDSS-a.

“Tu se jako razlikujemo, ovo je 2023. godina”, istaknuo je premijer, naglasivši kako je Hrvatska samostalna više od tri desetljeća i kako je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće.

Sramotno je i bezobrazno što naš mandat nazivate anacionalnim, rekao je DP-ovu zastupniku, podsjetivši da je u tom mandatu vraćen Dan državnosti na 30. svibnja, Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, 18. studenoga proglašen blagdanom i neradnim danom, donijet će se zakon o hrvatskom jeziku.

Plenković je naveo i da su u Hrvatskoj pokrenuti kaznen postupci protiv 3801 osobe , da je 707 okrivljenika proglašeno krivima, da su lani podnesene kaznene prijave protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv 22, a sudovi su presudili u odnosu na 31 osobu.

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV-a, ali je sagnuo glavu pred premijerom.

Netko će biti ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a.

Komentari