Stiže nova promjena vremena, izdano žuto upozorenje za dvije regije

Ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX

U unutrašnjosti će danas biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, lokalnih pljuskova će već od jutra biti većinom u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a popodne i drugdje, osobito u zapadnim krajevima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na Jadranu sunčanije. Malo kiše može pasti gdjegod na sjevernom dijelu, dok će u Dalmaciji prevladavati vedro. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni, a duž obale će sredinom dana zapuhati vjetar s mora. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 32 Celzijeva stupnja.

Za danas je izdano žuto upozorenje za zagrebačku i karlovačku regiju zbog mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom. “Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji u upozorenju. Za sutra je pak isto upozorenje izdano za cijelu zemlju, osim obale srednjeg i južnog Jadrana.

Detaljna prognoza za danas
Na oblačnijem sjeverozapadu zemlje već prijepodne može pasti malo kiše. Popodne posvuda sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka pljuskova s grmljavinom može biti ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Navečer je grmljavinsko nevrijeme moguće u Zagorju i Međimurju, u noći i drugdje. Dnevna temperatura od 27 do 31 stupanj.



Ni na pretežno sunčanom zapadu ne mogu se isključiti lokalni popodnevni pljuskovi. Bit će ih ponajprije u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre, uz čiju se zapadnu obalu ujutro može pojaviti neverin praćen prolazno jakim sjevernim vjetrom. Popodne će duž obale zapuhati jugozapadni vjetar. U gorju vrlo toplo uz 26 do 28 stupnjeva, a na moru od 28 do 31.

Sunčano će sutra prevladavati i u Dalmaciji. Tek je u poslijepodnevnim satima ponegdje u unutrašnjosti moguć izolirani pljusak, a duž obale umjeren vjetar s mora. Dnevna temperatura od 28 do 31. I na sunčanom jugu nastat će popodne ponešto oblaka u zaobalju, a duž obale zapuhati zmorac. Ujutro mjestimice burin i sjeverozapadnjak. Danju vrlo toplo i vruće uz 30-ak stupnjeva.

Nestabilan tjedan u unutrašnjosti
Sutra će na kopnu opet biti nestabilnije. Kiša će biti češća, ponegdje i u obliku jače izraženih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar te će malo osvježiti. Kiša i pljuskovi izgledni su i u srijedu, a tijekom sunčanijeg četvrtka uglavnom u gorskim predjelima. Od srijede će temperatura rasti i bit će sparno.

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano, danju vrlo toplo i vruće. U utorak će biti ponajprije na sjevernom dijelu prolazno naoblačenje uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. U srijedu i četvrtak izgledni su većinom u unutrašnjosti Istre. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni, a na sjeveru će prolazno biti i bure, prognozira za HRT Tomislava Hojsak.

Komentari