Stiže olujna bura, obilne kiše i hladnoća. Loše vrijeme će potrajati

Damjan Tadic / CROPIX

Bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice izraženijom, a moguća je i grmljavina. Uz pad temperature, od sredine dana u najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg. Prema kraju dana sa zapada prestanak oborine i postupno razvedravanje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Bit će vjetrovito, u početku uz umjeren do jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Od sredine dana vjetar u okretanju na umjeren i jak na udare olujan sjeverozapadni i sjeverni, duž obale i bura. Najviša dnevna temperatura između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 20 stupnjeva Celzijevih.

Sljedećih dana hladnije, u unutrašnjosti uz jutarnji mraz, te za vikend većinom suho, uz dosta sunčanih sati, ali u subotu još vjetrovito, ponajviše u Podunavlju. Od ponedjeljka opet oblačnije, uz oborine, piše HRT. I na Jadranu u ponedjeljak nova južina i kiša, a tijekom hladnijeg vikenda pretežno sunčano, uz buru i tramontanu, osobito u subotu često jake pa i olujne, dodaju.



Sutra će u većini zemlje biti suho, ali će na Jadranu puhati olujna bura, mjestimično s olujnim udarima.

“Pretežno sunčano, razmjerno vjetrovito i hladnije. Oblačnije na istoku, no uglavnom suho. U središnjim i gorskim krajevima vjetar slab do umjeren sjeverni. U istočnoj Hrvatskoj te na Jadranu puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i bura. Najniža jutarnja temperatura većinom od -3 do 3, na Jadranu između 5 i 10°C. Najviša dnevna između 6 i 11, na Jadranu od 11 do 16°C”, piše DHMZ za sutra.


Idući tjedan bi također, prema najavama, trebalo prevladavati kišovito vrijeme.

Olujna bura na Jadranu, najviše sutra
Portal Dalmacija danas objavio je posebnu prognozu za Dalmaciju gdje se očekuju olujni udari bure. Danas se, kako pišu, u Dalmaciji očekuje promjenjivo vrijeme s više oblaka u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti kiše, pljuskova i grmljavine, no neka će područja ostati suha ili uz vrlo male količine kiše.

Tijekom dana postupan prestanak oborina i postupno razvedravanje. Još samo u noći će puhati jugo koje će ujutro prestati, a na sjevernom Jadranu će zapuhati tramontana koja će se brzo proširiti morem prema jugu.

Na otvorenom su mogući vrlo jaki udari tramontane. Navečer će vjetar okretati na jaku buru koja će podno Velebita i Biokova u noći na subotu biti olujna, mogući su prolazni orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature u Dalmatinskoj zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature 13°C, ponegdje u zaobalju do 20°C uz obalu i na otocima. Navečer osjetno hladnije.

Subota će biti pretežno vedra. Ujutro će puhati umjerena do pojačana bura i tramontana, slabit će u drugom dijelu dana. Bit će osjetno hladnije, a osjet hladnoće ujutro će povećavati bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u Dalmatinskoj zagori od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 14°C.

Pretežno vedro bit će i u nedjelju. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju slaba tramontana. Jutro još malo hladnije pa će mraza biti diljem Zagore, ali i ponegdje u unutrašnjosti otoka. Najviše dnevne temperature od 7 do 14°C.

U ponedjeljak još pretežno sunčano i suho. Vjetar slab, navečer će zapuhati jugo. Bit će neznatno toplije. Od utorka novo naoblačenje, pa će povremene kiše biti do kraja tjedna. Ponovno će biti malo toplije, a nova bura i jače zahlađenje moguće je sljedeće nedjelje.

Upaljen crveni meteoalarm u subotu na dijelu obale
Za subotu je na dijelu obale upaljen crveni meteoalarm. Danas je u cijeloj zemlji žuti meteoalarm, a to znači potencijalno opasno vrijeme.

Komentari