Stiže velika promjena vremena: ‘Budite svjesni opasnosti’

Unsplash

Danas nam stiže promjena vremena s kišom i grmljavinom, moguće i tučom, u gorju i snijegom, te sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na sjevernom Jadranu potkraj dana burom. Zbog intenziteta i dugotrajnosti nove promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

Bit će umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito. Kiša već prijepodne na sjeverozapadu zemlje, u drugome dijelu dana postupno će se širiti na ostale krajeve. Mjestimice će biti i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu moguće izraženijih. Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj, prognoza je DHMZ-a.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 °C,, u drugome dijelu dana osjetno zahladnjenje.

Foto: DHMZ

Meteoalarmi za cijelu Hrvatsku

Danas su upozorenja upaljena za cijelu Hrvatsku i to zbog olujnih udara vjetra te mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom. U gospićkoj regiji mogao bi pasti i snijeg, uglavnom u Gorskom kotaru. Za dvije regije izadan je crveni meteoalarm što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Naime, na Kvarneru i Velebitskom kanalu puhat će jak jugo, a navečer mjestimice olujna bura.



“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javlja DHMZ.

Foto: DHMZ

Nestabilno i još svježije

Od srijede postupno smirivanje. Unatoč sunčanim razdobljima i blagom porastu temperature povremene oborine u kopnenom će području biti do kraja radnog tjedna. U zoru pri tlu moguć slab mraz, uglavnom u gorju.

“I na Jadranu će idući dani biti nestabilni, ali neverini su najizgledniji u srijedu. Jaka i olujna bura oslabjet će te u Dalmaciji prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura bez izražene promjene”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.

Komentari