Stižu kazne za neodvajanje otpada: Udarac po džepu bi mogli osjetiti svi, pa i oni koji razdvajaju smeće

Bruno Konjevic / CROPIX

Od iduće godine Zagrepčane očekuje poskupljenje odvoza otpada, ali i kazne za njegovo nerazdvajanje. No, mogli bi ih platiti i oni savjesni građani, koji uredno odvajaju otpad u kante. To se prije svega odnosi na stanare u zgradama, gdje će biti teško utvrditi tko razdvaja, a tko ne.

“Mogu reći da sam intervenirala nekoliko puta da bi to krenulo se tu odvoziti, tu i tamo bude da pokupe redovno, ali u principu ne redovito”, požalila se Ivana Rajković iz Zagreba.

“Oko kanti ima puno smeća, ne znam što bih više rekla, osim da smo zatrpani i da djeca kupe smeće s poda i to je veliki problem”, izjavila je Barbara Andrić iz Zagreba.

Ljuti ih što se smeće češće ne odvozi, ali i ne razdvaja.



Mnogi ne razdvajaju otpad

Gospodin Mato predstavnik je tristotinjak stanara u zgradi u zapadnom dijelu Zagreba. Priznaje kako mnogi od njih još ne razdvajaju otpad.

“Ja njih opominjem da treba odvajati otpad, jer ja u kontejneru nađem i staklo i flaše, plastiku, jer ljudi su nemarni, dok se god ne bude moglo kažnjavati”, rekao je predstavnik stanara Mato Kubaček.

A moglo bi se u Zagrebu kažnjavati od iduće godine. Zbog onih koji ne razdvajaju otpad, kazne bi mogli dobiti svi stanari pa i oni koji ga razdvajaju.

U udruzi za zaštitu potrošača objašnjavaju kako je Grad Zagreb, zbog Vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, izmijenio Odluku o naplati kućnog otpada. Iz nje je izbačen članak u kojem je stajalo da će se kazna platiti samo onda kada se utvrdi krivac.

“Sada brisanjem tog članka što je usvojeno, tu kaznu će plaćat svi stanari. Znači dolazimo do toga da govorimo o nečemu jednoj kolektivnoj sankciji gdje bi svi stanari trebali biti odgovorni”, izjavio je Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

I gradski zastupnik Renato Petek upozorava kako Gradu prijeti kaos. Predlaže nabavu čipiranih vrećica, gdje će se znati čije je smeće.

“Ovi koji žive u zgradama će se naći u jednoj bezizlaznoj situaciji jer netko od susjeda će pogrešno ubaciti ili čak netko od prolaznika jer većina kanti je na cesti nezaključana”, izjavio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

Prvo stižu opomene

No, u gradskoj Čistoći objašnjavaju kako će od veljače, kada poskupljuje odvoz otpada, građanima prvo slati opomene.

“Trudit ćemo se educirati građane kako da razdvajaju otpad. Naravno, za one koji će opetovano raditi prekršaje trudit ćemo se doći do pojedinačne odgovornosti. Tamo gdje na kraju tog puta ne bude bilo moguće utvrditi pojedinačnu odgovornost, onda jedino preostaje mogućnost zajedničke kazne za one koji dijele zajedničke spremnike”, kazao je Robert Kahlina iz Zagrebačkog holdinga – Podružnica Čistoća.

Komentari