ŠTO JE SAD OVO? Čudan objekt već nekoliko dana pluta našim divnim morem, svi se ogradili pa i Ministarstvo

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Posljednjih nekoliko dana Kvarnerom pluta jako neobičan objekt – naoko improvizirana dva crna plovka, između kojih na sredini stoje dva uspravna plava cilindra. Iako izgleda kao nekakav mjerni uređaj, nepoznati ploveći objekt nema nikakvih oznaka, a ono što je najzanimljivije, nitko za Morski.hr nije znao objasniti o čemu se radi i čije je.

“Pozdrav, ovaj plovni objekt je viđen u Kvarneru (od Rt. Marlera osam nautičkih milja u smjeru Martinšćica) interesira me imate li objašnjenje o kakvom objektu se radi?”, poslao je u srijedu portalu Moriski.hr čitatelj upit, priloživši i dvije fotografije.

U upitu se navodu kako je dužina objekta oko 2,5 metra, širina 2 metra i visina oko 2,5 metra, s konstrukcijom od inoxa.

Svim sudionicima u pomorskom prometu koji prometuju tim dijelom Kvarnera oglašen je ‘SECURITE’, što je signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.



Iz Oceanografskog zavoda u Splitu te Hidrografskog instituta odgovaraju kako ne znaju o čemu se radi i kako nije riječ o njihovim objektima.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavještavaju kako objekt nije u upotrebi niti u njihovoj nadležnosti.

“S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP – Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je ‘SECURITE’ poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. lipnja, s početkom u 17:30 sati do srijede, 15. lipnja 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16:30 sati. Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen. O poziciji objekta obaviještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove”, odgovorili su iz Ministarstva mora.

Iz nekih komentara na društvenim mrežama moglo se pronaći više informacija da se možda radi o hranilici za ribu koja se nekako udaljila od ribogojilišta, no nikakvih službenih prijava o tako nečemu nadležne institucije nisu zaprimile, prenosi Dnevno.

 

 

Komentari