Što učiniti ako zateknete dijete ostavljeno u automobilu po vrućini

Foto: Mark Langdon/Flickr

U Slavonskom Brodu su lokalna policija i osoblje Doma zdravlja te Crvenoga križa organizirali preventivnu akciju protiv ostavljanja djece u autu.

Apeliraju na posljedice ostavljanja djece u automobilima, tijekom velikih vrućina kakvima smo svjedočili ovoga ljeta.

Gospođa Ivanka, kaže, obožava djecu. Nije joj teško pričuvati ni mališane prijatelja, znanaca. Kad bi primijetila da je nečije dijete zatvoreno u automobilu na velikim vrućinama, ne bi ni malo dvojila, javlja HRT.

“Ako treba i razbiti staklo i izvaditi dijete jer čula sam i vidjela sam što se sve to deševa. Život je najvažniji, i od auta i od svega”, kaže Ivanka iz Slavonskog Broda.



Stoga su danas na središnjem slavonskobrodskom trgu policijski i zdravstveni djelatnici sugrađane poučavali postupcima koje treba primijeniti zamijete li takve slučajeve.

“Najvažnije je prenijeti poruku gradjanima da se dijete ni pri umjerenim temperaturama ne smije ostavljati u vozilu. I da nam to bude pravilo kako bi spriječili neželjene situacije, spasili živote naše djece i brinuli se za njihovo zdravlje, poručila je Irena Held, iz PU Brodsko-posavske.

Gospođa s početka naše priče ne bi se ustručavala razbiti staklo automobila. Bi li dobro postupila?

“Najvažnije je dakle, kad se uoči dijete koje je ostavljeno, pozvati žurne službe. Znači najvažnije je pozvati žurne službe koje će dalje koordinirati”, kaže Held.

“Kada se uoči da je dijete u automobilu treba ga odmah izmjestiti u hlad ili hladnu prostoriju. Hladiti dijete mokrim ručnicima, ne hladna voda, nego mlaka voda”, upozorila je Sandra Vilagoš, medicinska sestra u Domu zdravlja, Slavonski Brod.

U Policijskoj upravi ističu da takve slučajeve na području njihove policijske uprave srećom – nisu zabilježili.

Komentari