Stoltenberg: Finska će ulaskom u NATO će biti sigurnija, a naš Savez jači

Foto: Twitter

Finska danas postaje 31 punopravna članica NATO-a – nakon što su parlamenti Mađarske i Turske odobrili njezino pristupanje. Ministri vanjskih poslova NATO-a okupit će se u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku u sjedištu saveza kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Sastanak se poklapa isa 74. godišnjicom formiranja saveza.

– Finska će time biti sigurnija, a naš Savez jači. S Finskom, kao punopravnom članicom, dodatno će se povećati sigurnost Švedske, koja će se integrirati u NATO jer su Finska i Švedska već tako blisko povezane, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedska na čekanju

Finska i Švedska podnijele su zajedno zahtjev za ulazak u Savez u svibnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, no Turska koči pristupanje Švedske, koju optužuje da pruža utočište onima koje Ankara smatra pripadnicima terorističkih skupina te je zatražila njihovo izručenje.



Kao odgovor na očekivano pristupanje Finske NATO-u zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško rekao je da će Rusija ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i sjeverozapadnim regijama, izvijestila je državna novinska agencija RI.

Komentari