Stoltenberg: Izuzetno je ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i napasti iza ruskih linija

Foto: Guliver

U Kupjansku su male jedinice ukrajinskih vojnika osiguravale gotovo napušteni grad duhova. Grad na sjeveroistočnom željezničkom čvorištu djelomično su zauzele ukrajinske snage u subotu, čime su prekinute ruske linije opskrbe.

Policijska postaja, ranije pod okupacijom Rusa, naprasito je napuštena.

Serhij, sredovječni muškarac u tankoj jakni, žudio je za novostima.

– Nema struje, nema telefona. Da je bilo struje, mogli smo barem gledati televiziju. Da je bilo telefona, mogli smo zvati rodbinu, rekao je.



Nakon tjedan dana brzog napredovanja na sjeveroistoku, ublažuju se očekivanja da bi ukrajinske snage mogle nastaviti tim tempom.

– Naravno da je izuzetno ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i napasti iza ruskih linija, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za radio BBC.

– Istovremeno, moramo znati da ovo nije početak kraja rata. Moramo biti spremni na duge staze, dodao je.

Putin se tek treba oglasiti o neuspjehu na bojnom polju koji su pretrpjele njegove snage ovog mjeseca. Ukrajinski dužnosnici kažu da je vraćeno 9.000 četvornih kilometara teritorija, otprilike veličine otoka Cipra.

Komentari